Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Beograd i Sarajevo jutros među prvih pet gradova u svijetu sa najzagađenijim vazduhom

Preuzmite sliku

Beograd i Sarajevo jutros su među prvih pet gradova u svijetu sa najzagađenijim vazduhom, podaci su sajta IQair.

Najzagađeniji grad jutros u 8.00 časova bio je Lahor u Pakistanu, sa indeksom zagađenosti 226, slijedi Delhi u Indiji sa indeksom 201, Sarajevo sa 176, Beograd sa 170.

Indeks zagađenosti vazduha u Sarajevu od 176, sa koncentracijom PM 2,5 čestica je 17,8 puta većom od preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

Ovog jutra Beograd nije i najzagađeniji grad u Srbiji, jer su od njega zagađeniji Leskovac sa indeksom 185, Čačak 178 i Novi Sad 176, a vazduh je zagađen i u Užicu, Valjevu i Pančevu.

Prema najavama meteorologa, u Beogradu se uskoro očekuje košava, koja će očistiti vazduh u prestonici.

Na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, navodi se da prema preporuci stručnjaka, u slučaju jako zagađenog vazduha, treba skratiti dužinu i intenzitet napornih aktivnosti.

Osjetljivim kategorijama stanovništva savjetuje se da vježbanje obave u zatvorenom prostoru.

Ne treba otvarati prozore kada je kvalitet vazduha ocijenjen sa “zagađen” ili “jako zagađen”.

Koncentracija zagađujućih materija je najveća u periodu sezone grijanja, u večernjim, noćnim i jutarnjim časovima.

Prostorije je poželjno provjetriti nekoliko puta u toku dana, i za to birati periode kada je očekivano koncentracija zagađujućih materija najniža, a to je između 11.00 i 15.00 časova.

Hirurške maske, kako se navodi, ne mogu spriječiti prodiranje zagađujućih čestica, ali pomažu u smanjenju iritacije disajnih puteva.

Indeks zagađenosti vazduha formira se na osnovu ispitivanja koncentracije šest glavnih zagađivača: PM-2,5 čestica, PM-10 čestica, ugljen-monoksida, sumpor-dioksida, azot-dioksida i ozona u nivou zemlje.

PM čestice od 2,5 mikrona su najopasnije jer su najmanje. One nastaju sagorevanjem fosilnih goriva – auspusi automobila, grijanje na drva i ugalj, lako prodiru u tijelo i, ukoliko se natalože, mogu izazvati kardiovaskularne probleme i probleme disajnih organa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,