Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović u Bužimu: Vječno ćemo pamtiti generala Nanića i bužimske heroje

Preuzmite sliku

Tokom posjete Općini Bužim član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović, zajedno sa saradnicima, položio je cvijeće na mezar slavnog komandanta 505. viteške brdske brigade 5. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. generala i Zlatnog ljiljana Izeta Nanića.

Također, Bećirović je u Bužimu odao počast i svim šehidima i poginulim borcima 505. viteške brdske brigade.

Povodom 31. godišnjice osnivanja 505. viteške brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, dr. Denis Bećirović je čestitao svim građankama i građanima Bužima formiranje brigade koja je imala posebnu važnost za građane Bužima, ali i za odbranu cijele države Bosne i Hercegovine.

Također, ističući značaj Petog korpusa za odbranu države Bosne i Hercegovine, dr. Bećirović je rekao da su Bužimljani u najtežem periodu agresije poslali jasnu poruku Bosni i Hercegovini, Evropi i svijetu, da herojska Armija RBiH neće odstupiti od ideje slobodne i cjelovite države Bosne i Hercegovine.

Tokom večerašnjeg obraćanja član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović je, između ostalog, poručio:

“S generacije na generaciju prenosit ćemo istinu o 505. viteškoj brdskoj brigadi i njenim najboljim sinovima. Njih 497 dalo je živote za domovinu Bosnu i Hercegovinu. To je trajno svjedočanstvo o nesebičnom i neviđenom herojstvu i požrtvovanju.

 • Moramo učiti i nove generacije da se s poštovanjem sjećaju 505. viteške brdske brigade. Njena ratna prošlost je historija slave, pobjeda i junaštva. Zato će i ostati upisana zlatnim slovima u našoj kolektivnoj memoriji.

  Bosna i Hercegovina je junačka zemlja, a Bužim je junačko mjesto. To mjesto odgojilo je nenadmašne bosanske vitezove. I zato smo se, između ostalog, okupili u ovako velikom broju da iskažemo najveće moguće poštovanje 505. viteškoj brdskoj brigadi i bosanskim vitezovima.

  Jedan od njih zauzeo je posebno mjesto, ne samo kao veliki i prekaljeni krajiški i bosanski ratnik, nego i kao jedan od najvećih heroja u dugoj bosanskoj historiji. Riječ je o našem generalu Izetu Naniću. Nanić je bio oličenje hrabrosti, čestitosti i skromnosti. Narodni heroj Izet Nanić nije samo legenda vezana za prošlost, on je i putokaz za budućnost.

  Rahmetli general Izet Nanić, zlatni ljiljan i heroj odbrambeno-oslobodilačkog rata i u vrijeme najtežih trenutaka za Krajinu i Bosnu i Hercegovinu, vjerovao je u opstanak i pobjedu naše domovine.

  Vječno ćemo pamtiti Izeta Nanića i sve bosanske heroje. Njihovo ratno junaštvo, bilo je i ostat će zauvijek uzor generacijama koje dolaze i koje imaju svetu obavezu da nastave čuvati našu nepokorivu domovinu.

  Općina Bužim pokrenula je veoma važan projekt izgradnje Muzeja 505. viteške brdske brigade. I ovaj projekt govori o ozbiljnosti sa kojom se lokalna vlast i građani Bužima odnose prema svojoj prošlosti. Bužim je pozitivan primjer i drugima na koji način se moramo odnositi prema sebi, svojim svetinjama, svojoj prošlosti i svojoj budućnosti.

  Pozivam sve organe vlasti na svim nivoima da podrže ovaj projekt jer se tako čuva vlastita prošlost, ali i sadašnjost i budućnost.”

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje