Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović u Briselu: BiH će bez ikakve sumnje nastaviti svoj NATO put

Preuzmite sliku

Tokom posjete Briselu član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ambasadorima Turske, Slovenije, Poljske i Ukrajine o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji, stanju u Ukrajini i dinamiziranju NATO puta Bosne i Hercegovine.

Poručio je da bi Bosna i Hercegovina najbolje nastavila ostvarivati svoj progres kroz članstvo u NATO-u, što bi dugoročno unaprijedilo stabilnost, podstaklo unutrašnju integraciju, privuklo strane investicije, a time dugoročno doprinijelo i sigurnosti Alijanse.

Bećirović je, između ostalog, naglasio da posljedice ruske agresije na Ukrajinu imaju direktan odraz i na sigurnosno-političku situaciju u Bosni Hercegovini. On je iskazao solidarnost prema građanima Ukrajine, istaknuvši da građani Bosne i Hercegovine razumiju patnje ukrajinskog naroda i njihovu borbu za slobodu.

Tokom sastanka član Predsjedništva BiH je istaknuo da potpuno nova geopolitička situacija zahtijeva brže, efikasnije i konkretnije odgovore kako bi Bosna i Hercegovina dobila poziv za članstvo u NATO-u u što kraćem roku. Ubrzanje i ulazak Bosne i Hercegovine u NATO će minimizirati mogućnost konflikata u ovom dijelu Evrope i ojačati sigurnost cijelog kontinenta.

“Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović poslao je poruku da će Bosna i Hercegovina bez ikakve sumnje nastaviti svoj NATO put i da njegova posjeta Briselu nije privatne prirode. Naprotiv, brojni radni sastanci sa najvišim zvaničnicima NATO-a u Briselu daju posebnu političku težinu ovoj posjeti, ali i predstavljaju jasan signal podrške Zapada očuvanju nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine”, naglašeno je u zaključku njegovog saopštenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje