Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović s delegacijom zemalja članica EU: Članstva u EU i NATO-u strateški ciljevi BiH

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović primio je Radnu grupu za regiju zapadnog Balkana (COWEB) u okviru Vijeća Evropske unije, a sastanak je bio prilika za razmjenu mišljenja i stavova o stanju i prilikama u Bosni i Hercegovini, ali generalno i u Evropskoj uniji i Evropi.

Radna grupa za regiju zapadnog Balkana je odgovorna za odnose Evropske unije s našom regijom i bavi se općim političkim i privrednim razvojem i Procesom stabilizacije i pridruživanja (SAP) sa EU. Čine je predstavnici svih 27 zemalja članica EU, a današnjom radnom grupom, na sastanku sa članom Predsjedništva BiH Bećirovićem, predsjedavao je Antoni Adamowicz iz Evropske službe za vanjsko djelovanje (EEAS).

U uvodnom izlaganju, Bećirović je upoznao članove delegacije sa vrlo jasnim strateškim vanjskopolitičkim ciljevima Bosne i Hercegovine, a to su punopravna članstva u EU i NATO-u i dobra regionalna saradnja. Svi ovi strateški ciljevi su usvojeni jednoglasno u državnim institucijama Bosne i Hercegovine, napomenuo je Bećirović.

  • On je zahvalio Evropskoj uniji za dodjelu punopravnog statusa zemlje kandidata Bosni i Hercegovini za članstvo u EU od decembra prošle godine te istakao da je dodjeljivanje tog statusa veoma važna činjenica za građane i narode u Bosni i Hercegovini.

    Informisao je sagovornike o tome da je predložio i u proceduru uputio nekoliko pitanja koja se direktno tiču EU integracija Bosne i Hercegovine, a jedno od tih pitanja je i prijedlog da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvoji akcioni plan za ispunjavanje 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije, kao i dokument o izradi državnog programa integriranja Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju jer smatra da članovi Predsjedništva BiH imaju jednu simboličnu snagu jer ih direktno biraju građani na cijeloj teritoriji države.

  • Bećirović je napomenuo delegaciju svih 27 zemalja članica EU da dolaze na ovaj sastanak samo dan nakon historijskoga dana za Bosnu i Hercegovinu, ali i za Evropu i svijet jer je pravni nasljednik MKSJ u Den Haagu, MRMKS, okončao posljednji predmet nakon 30 godina djelovanja donoseći presudu utemeljenu na činjenicama u predmetu ‘Tužilac protiv Stanišića i Simatovića’.

    Sagovornici su složni da donesene odluke NSRS-a od 26. aprila ove godine nisu demokratične niti u evropskom duhu. Članovi delegacije su se posebno interesovali za Bećirovićeve stavove o secesionističkim izjavama predsjednika tog bh. entiteta, kao i o promjenama zakona iz domena krivičnog prava, opozivu sudija Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda te zakona o nevladinim organizacijama u tom entitetu.

    Uime ambasadora Johanna Sattlera, šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini, sastanku je prisustvovala šefica Političkog odjela Elisabet Tomasinec.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje