Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović s ambasadorom Ekvadora: Ono što se desilo u Srebrenici nije incident nego genocid

Preuzmite sliku

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, nakon brojnih jučerašnjih sastanaka u New Yorku, današnje sastanke je započeo razgovorom s ambasadorom Republike Ekvador Joséom De La Gascom.

Tokom sastanka s ambasadorom Ekvadora razgovarano je o važnosti usvajanja rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995.

Bećirović je naglasio da je usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a obaveza prema žrtvama genocida, ali i budućim generacijama širom svijeta. Usvajanje rezolucije bi pokazalo posvećenost pravdi i istini, a time bi se istovremeno odalo i priznanje porodicama žrtava genocida u Srebrenici, koji su svakodnevno izloženi uvredama negatora genocida.

Ambasador De La Gasca je vrlo jasno iskazao svoj stav da ono što se desilo u Srebrenici nije incident nego je genocid. To su potvrdila dva suda UN-a i oni koji poštuju međunarodno pravo, moraju imati jasan stav o počinjenom genocidu u Srebrenici.

Bećirović je poručio da se rezolucija zasniva na međunarodnom i nacionalnom pravu, te da je pravosnažnim presudama najviših sudova UN-a potvrđeno da je nad Bošnjacima u UN sigurnoj zoni Srebrenica počinjen genocid.

Tokom razgovora, istaknuta je globalna važnost prevencije genocida, te značaj izučavanja genocida u obrazovanju djece i mladih. Bećirović je istakao da će obrazovni sistem, u kojem je integrirana istina o genocidu u Srebrenici, dugoročno doprinijeti očuvanju mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji, te doprinijeti procesu pomirenja.

Sastancima u sjedištu UN-a u New Yorku prisustvovao je i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje