Subota, 15. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović: Presuda Suda u Strazburu ponovo potvrdila diskriminaciju građana BiH

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović smatra da je presuda Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića važna odluka koja ukazuje na neusklađenost Ustava BiH s međunarodnim pravom i općeprihvaćenim demokratskim principima i praksama.

Kao i svaki drugi demokratski ustav, i Ustav BiH, kako je istakao, treba biti jedan od ključnih faktora demokratizacije i razvoja države i bosanskohercegovačkog društva u cjelini.

– Nemogućnost ostvarivanja temeljnih ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini, garantovanih najvišim međunarodnim ugovorima, proizilazi iz ustavnih odredaba, kojim se, zapravo, u značajnoj mjeri i institucionalizira diskriminacija bosanskohercegovačkih građana. Ranije presude Evropskog suda za ljudska prava već su ukazale da je nužno pokrenuti procese izmjene Ustava BiH i izbornog zakonodavstva, te njihovog usklađivanja sa odredbama međunarodnog prava i važećim demokratskim principima i standardima – naveo je Bećirović.

Kako dodaje, presuda Evropskog suda za ljudska prava po apelaciji Slavena Kovačevića ponovo je potvrdila diskriminaciju građana Bosne i Hercegovine. Tom presudom je utvrđeno kršenje aktivnog biračkog prava odnosno pravo građana Bosne i Hercegovine da učestvuju u izboru nadležnih državnih organa. Obaveza države Bosne i Hercegovine je da, naglašava on, osigura jednaka prava svim građanima.

– Da bismo, kao odgovorna članica međunarodne zajednice, istrajali na tom putu, potrebna nam je istinska podrška primarno evropskih zemalja koje daju kredibilitet Evropskom sudu za ljudska prava, te drugih prijateljskih zemalja. Bosna i Hercegovina je suočena sa kontradiktornostima – imamo niz važnih presuda evropskih sudova, a procesi od važnosti za Bosnu i Hercegovinu, zaobilaze presude i na taj način Bosnu i Hercegovinu udaljavaju od evropskog puta – ocjenjuje Bećirović.

Smatra da je presudom Evropskog suda za ljudska prava Bosni i Hercegovini upućena nedvosmislena poruka – država treba poduzeti sve neophodne mjere kako bi zaštitila svoje građane i kako bi iz procesa društveno-političkog odlučivanja eliminirala svaki oblik diskriminacije.

-U skladu sa važećim (međunarodnim) demokratskim standardima, građanin je primarni politički subjekt i kao takvom mu se treba omogućiti, bez obzira na kojem dijelu bh. državnog teritorija živi i bez obzira kojoj etničkoj grupi (ne) pripada, da ima pravo da bira (i bude biran) u državne organe vlasti – ističe Bećirović.

Kako je naglasio, bosanskohercegovačko društvo je pluralističko i kao takvo se treba njegovati.

– U takvom društvu kolektiviteti ne smiju biti iznad pojedinca. Garancijom individualnih ljudskih prava i sloboda istovremeno se štite i brojne društvene grupe kojima građani, na osnovu svojih identiteta, pripadaju i sa kojima se u određenom dijelu poistovjećuju. Budućnost Bosne i Hercegovine je jasna – neophodno je graditi i jačati državu i učiniti je efikasnijom u zaštiti svojih građana. Pri tome se ne smije negirati njen multikulturni karakter – navodi se u izjavi člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u povodu presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Slaven Kovačević protiv Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Kabineta Bećirovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje