Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović posjetio Travnik: Nećemo dozvoliti rušenje mostova saradnje sa Zapadom

Preuzmite sliku

Denis Bećirović, kandidat za člana Predsjedništva BiH i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH posjetio je danas Travnik.

U dijalogu sa građanima Bećirović je, između ostalog, rekao da sa “režimskim političarima koji su otvorenom sukobu sa Zapadom mi ne možemo realizirati strateške vanjskopolitičke ciljeve Bosne i Hercegovine a to su članstvo u EU i NATO-u“.

“S takvim političarima država Bosna i Hercegovina srlja u neizvjesnost i nesigurnost. Čuvat ćemo dignitet države Bosne i Hercegovine ali nećemo dozvoliti rušenje mostova saradnje sa Zapadom. Politika udaljavanja od prijateljskih zapadnih država je krajnje pogrešna politika”, poručio je Bećirović.

Poručio je da čuvanje dostojanstva ljudi i države Bosne i Hercegovine i jačanje saradnje sa Zapadom nije nespojivo.

“Mi živimo u evropskoj i multietničkoj državi. Političari koji vezivno tkivo u takvoj državi traže u jednom narodu, a ne u povezivanju svih naroda, ne rade u korist te države. Našoj državi nanose nesagledivu štetu teze i pitanja kao što su: ko je veći narod, a ko manji; ko je vezivno tkivo, a ko nije; ko je kičma države, a ko nije; ko ima veće historijsko pravo, a ko manje… Umjesto ovih štetnih postavki moramo osmisliti politiku povratka svih građana i naroda njihovoj istinskoj domovini Bosni i Hercegovini. To je naš najvažniji državni projekat 21. stoljeća. Ovaj ključni projekat treba da pruži čvrstu garanciju slobode, jednakopravnosti i sigurnosti svim građanima i narodima,“ istaknuo je Bećirović.

Dodao je da rješenje nije podjele i izolacija nego integracija.

“Zato smatramo da je važno markirati političke ideje i snage koje imaju političke pretpostavke da reintegriraju bh. društvo i državu. Moramo osmišljeno raditi na jačanju svijesti o pripadnosti i privrženosti zajedničkoj državi Bosni i Hercegovini, jačanju svijesti o državnom identitetu, razvijanju svijesti o odanosti Bosni i Hercegovini“, zaključio je Bećirović.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,