Utorak, 27. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović poručio Schmidtu: Ili poništite neustavne zakone bh. entiteta RS ili podnesite ostavku

Preuzmite sliku

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denis Bećirović obratio se visokom predstavniku Christianu Schmidtu povodom aktuelnih aktivnosti Republike Srpske, odnosno otvorenog rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma i ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine.

– Prvi direktni korak u beskrupuloznom rušenju ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine i Dejtonskog mirovnog sporazuma politički ekstremisti započeli su 20. oktobra 2021. godine, kada su u nenadležnoj Skupštini bh. entiteta RS usvojili antidejtonski i antiustavni Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima. Od tada traje politički bezobziran i pravno sumanut napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine, a danas je intenziviran i direktnim napadom na bosanskohercegovački pravosudni sistem predlaganjem neustavnog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Osim toga, najavljeno je i neustavno usvajanje zakona o imovini u nenadležnom entitetskom parlamentu. Imena i prezimena osoba uključenih u ova teška krivična djela su poznata. Ostalo je da saznamo ko su saučesnici u ovom novom udruženom zločinačkom napadu na državu Bosnu i Hercegovinu – naveo je Bećirović.

On dalje ističe da je riječ o agresivnom i za mirovni proces pogubnom udaru na temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Nažalost, toleriranje ovakve destruktivne, antidejtonske i antiustavne politike uveliko je ohrabrilo Milorada Dodika i njegovu organiziranu grupu da intenziviraju zločinačku politiku uništenja države Bosne i Hercegovine. Zbog toga ste domaćoj i međunarodnoj javnosti dužni dati ozbiljne odgovore na sljedeća pitanja: zašto se ključne države Evropske unije nisu priključile sankcijama koje su protiv Dodika i njegovih saradnika uvele Sjedinjene Američke Države? Da li ste svjesni pogubnosti takve evropske politike koja je dodatno potakla ekstremiste da nastave s rušenjem ustavnog poretka Bosne i Hercegovine? – navodi Bećirović u obraćanju visokom predstavniku.

On ističe da je sad više nego jasno da se Dodik i njegovi separatistički saradnici ne mogu zaustaviti birokratskim saopćenjima, praznim izrazima zabrinutosti, popuštanjima i truhlim kompromisima.

– Vrijeme je za Vašu odlučnu i konkretnu akciju jer su u državi Bosni i Hercegovini i regionu najozbiljnije ugroženi mir i sigurnost. Uvaženi ambasadore, pred Vama su suštinski ostale samo dvije opcije:

1. da u najkraćem roku poništite sve antiustavne zakone, odluke i zaključke kojima su organi bh. entiteta RS započeli otvoreno rušenje ustavnog poretka države Bosne i Hercegovine;

2. ili da, ako nemate političke volje ili hrabrosti da radite svoj dio posla, podnesete neopozivu ostavku i prepustite Vašu funkciju novom visokom predstavniku koji će početi raditi svoj dio posla.

Niko više nema pravo na šutnju i nečinjenje! – Bećirovićeve su riječi.

U Bosni i Hercegovini je ponovo aktiviran mračni scenario rušenja međunarodnog i domaćeg prava s nesagledivim posljedicama. Autoritet visokog predstavnika je također na velikom ispitu, dodaje Bećirović pozivajući Schmidta da pomogne građanima Bosne i Hercegovine jer ima međunarodnu obavezu, snagu i sve potrebne mehanizme da zaštiti stanovnike napaćene države.

Dejtonski mirovni sporazum, uz garanciju najvećih svjetskih sila, ovlastio je instituciju visokog predstavnika da ga čuva i brine o njegovom provođenju. Neko će morati zaštititi mir i državu Bosnu i Hercegovinu jer ovako dalje ne ide. OHR je i uspostavljen upravo da bi imao takav mandat – da očuva i garantira mir i adekvatno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, pa kada je to neophodno – i korištenjem bonskih ovlaštenja, ističe Bećirović.

– Krajnje je vrijeme da napustite neefikasnu diplomatiju popuštanja jer je destruktivni elementi sada pokušavaju potpuno poraziti i poniziti. Preduzmite konkretne poteze kako ne bismo ponovo slušali riječi kajanja za neučinjeno, kakvih smo se proteklih godina i decenija naslušali – poručio je on visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje