Utorak, 3. Oktobra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Bećirović-Al Ganim: Politički i ekonomski odnosi BiH i Katara kontinuirano se učvršćuju i unapređuju

Preuzmite sliku

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je sa ministrom vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ganemom bin Šahinom bin Ganem Al Ganimom (Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim). Sastanku je prisustvovao i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ganem bin Šahin bin Ganem Al Ganim zahvalio je Bećiroviću na prijemu i istakao važnost jačanja ekonomske saradnje Bosne i Hercegovine i Katara.

Bećirović je rekao da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Države Katar vrlo dobri i prijateljski, ali da je potrebno dodatno unaprijediti i ekonomske odnose s obzirom na brojne mogućnosti u oblasti robne razmjene. Pozdravio je odluku Katara koji je krajem 2019. liberalizirao vizni režim prema državljanima Bosne i Hercegovine, odnosno omogućio dobijanje besplatne vize na aerodromu pri ulasku u zemlju.

Ministar Al Ganim je informisao člana Predsjedništva BiH o posjeti nekoliko bosanskohercegovačkih gradova, gdje će se upoznati s realizacijom projekata u različitim oblastima koje finansira katarska vlada. On je rekao da Katar trenutno realizira vrijedne projekte u nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora istaknuto je da se ove godine obilježavaju tri decenije od uspostave diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Države Katar, kao i da je u okviru dugogodišnje saradnje dvije zemlje, Katar i bilateralno i u okviru Organizacije islamske konferencije pružao podršku Bosni i Hercegovini u različitim oblastima.

Tokom razgovora iskazan je interes za intenziviranje saradnje u oblasti namjenske industrije, kao i kulture i sporta. Posebno je naglašen značaj jačanja saradnje olimpijskih komiteta dvije države.

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović i ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ganem bin Šahin bin Ganem Al Ganim poručili su da će se dodatno učvrstiti dobra bilateralna saradnja koja je prisutna u kontinuitetu trideset godina. Između ostalog, sagovornici su konstatirali da je do sada realiziran veći broj posjeta na visokom i najvišem nivou, te da bi se sa takvom praksom trebalo nastaviti i u narednom periodu, saopćeno je iz Kabineta članba Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,