Subota, 2. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Bazen u Vogošći dozvolio kupanje u burkiniju, sada se traži da to učine i svi ostali

Preuzmite sliku

Centar za edukaciju i istraživanje Nahla uputio je inicijativu za izmjene “diskriminatornih pravilnika sportskih centara i bazena”.

“Nedavni slučaj Bazena Vogošća pokazao nam je snagu i moć kolektivnog djelovanja. Uprava Bazena je, nakon žalbe korisnica i podrške medija, po hitnom postupku izmijenila pravilnik, koji je zabranjivao kupanje u burkiniju, i time omogućio korištenje bazena i muslimankama praktikanticama jednako kao i svima drugima”, saopćeno je iz organizacije.

Tim povodom Inicijativa PRVI poziva da u svojim zajednicama provjerite pravilnike javnih i privatnih sportsko-rekreativnih centara i bazena, te inicirate promjenu ukoliko imaju diskriminatorne odredbe po bilo kom osnovu, navode iz Nahle.

“Ukoliko već znate da neka institucija ili centar zabranjuje bavljenje sportom po bilo kom osnovu, kao što je recimo treniranje ili kupanje u bazenu u hidžabu i/ili burkiniju, javite se Inicijativi PRVI kako bi vam pomogli da uputite dopis i zaustavite diskriminatorne prakse”, stoji u objavi.

Također, pomoći će vam da zajedno analizirate pravilnike i druge dokumente kako bi jednostavnije razumjeli odredbe.

“Svjesni smo da svaki građanin ne posjeduje dovoljno znanja kada su u pitanju ljudska prava i odredbe o zabrani diskriminacije, stoga se stavljamo na raspolaganje kako bismo ponudili naše resurse za unapređenje sveukupne dobrobiti svih građana”, poručuju aktivistice i aktivisti Inicijative PRVI.

Inicijativu PRVI (protiv rasne i vjerske intolerancije) osnovao je Centar za edukaciju i istraživanje Nahla 2017. godine, a čine je aktivisti i aktivistice u oblasti ljudskih prava s fokusom na slobodu vjere i uvjerenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,