Četvrtak, 22. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Banjaluka se sprema za dva planetarna događaja na Vrbasu, ali izviru problemi

Preuzmite sliku

Banjaluka se priprema za dva planetarna događaja u narednih mjesec dana. Svjetski kupovi u raftingu i kajaku trebala bi se održati polovinom ovog i početkom sljedećeg mjeseca.

Međutim, prilaz stazi na Vrbasu nije uslovan, a kad će lokalna vlast odraditi svoj dio posla i obnoviti stazu, za sada nema odgovora.

Brza i čista rijeka, slapovi i bukovi u kanjonu Vrbasa idealni su za rafting i kajak. Na stazi su održana brojna planetarna takmičenja. Međutim, današnja slika su polomljene stepenice, tribine, trava i živica.

Iz Kajak kanu kluba Vrbas kažu da se oni pripremaju, te da je i ovo kao i prethodnih nekoliko svjetskih i evropskih takmičenja koje su organizovali na principu dovijanja i krpljenja sa budžetom, te volonterskih radova zaljubljenika u ovaj sport i Vrbas.

Banjaluka: Ekipa vrijedno radi

“Naša ekipa koja radi u organizaciji će vjerovatno raditi i na sanaciji staze. Jedan dio tribina i stepenica izrađen od drveta. To drvo je usljed vlage i kako u kanjonu nema Sunca istrulo ali mi ćemo gledati da to u narednom periodu zakrpimo koliko budemo mogli. Staza je u nadležnosti grada? Da u vlasništvu Grada Banjaluka”, izjavio je Nikola Stanković iz Kajak kanu kluba Vrbas.

 • Da li će i kada doći do sanacije ili rekonstrukcije od strane nadležnih iz Gradske uprave danas nismo dobili odgovor. Međutim, to ne zaustavlja entuzijazam članova kluba koji iza sebe ima nekoliko organizacija svjetskih i evropskih prvenstava, te svjetskih i evropskih kupova.

  “Takmičenje je od 2. do 4. jula. Voziće se dvije trke sprinta i jedna spusta. Samo dešavanje će krenuti već nekoliko dana ranije zbog treninga i protokola, malo nas i Covid protokol zeza jer mnoge zemlje čekaju da vid ekoje su mjere na snazi”, dodao je Stanković.

  Dolazak 300 takmičara

  Očekuje se dolazak više oko 300 takmičara i za sada je sigurno iz 15 država. Reprezentacija Bosne i Hercegovine formiraće se iz klubova iz Banjaluke, Zavidovića, Bihaća i Goražda. Najveće nade se polažu u Dušana Mačkića iz banjalučkog Vrbasa, koji dnevno trenira dva puta po tri do četiri sata.

  “Pripreme su intenzivne, pogotovo u periodu korona virusa kad godinu i po nismo imali takmičenje sad dajemo svoj maksimum da bi mogli da ostvarimo što je moguće bolje rezulate na predstojećem Svjetskom kupu”, izjavio je Mačkić.

  U Vrbasu kažu da su sredstva koja se izdvajaju za sport minimalna. Pomak je napravljen u posljednih 4-5 godina kada je Grad Banjaluka donio pravilnik o raspodjeli sredstava i koji se poštuje. Očekuju da se isto postupi i na entitetskom i državnom nivou. (N1)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje