Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrijski list ismijao otvaranje lifta u Živinicama: Zamislite gradonačelnika Beča u takvoj situaciji

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački apsurdi postali su tema izvještavanja, odnosno ismijavanja i stranih medija. Pa je tako austrijski list Kurier pisao o nedavnom svečanom otvaranju lifta u Domu zdravlja u Živnicama.

U uvodnom dijelu teksta ovaj list se obraća čitateljima, pozivajući ih da zamisle u ovakvoj situaciji gradonačelnika Beča Michaela Ludwiga.

“Zamislite samo Michaela Ludwiga da stoji među gomilom balona i da svečano presijeca vrpcu, a povod je puštanje u rad novog lifta u Općoj bolnici Grada Beča (AKH). Teško je zamisliti? Vjerovatno da”, piše Kurier.

No, kako je navedeno, ovakva dešavanja su realnost u, kako je istaknuto, nerazvijenim državama.

Vezano | Svečanost u JZU Dom zdravlja Živinice: Uz presijecanje vrpce i balone otvoren lift 

“Ona su učestala i neizbježna kada su izbori. To je slučaj u Bosni i Hercegovini, u kojoj će početkom oktobra biti Opći izbori, što je povod političarima za razne bizarne ideje”, dodaje se.

Jedna od tih bizarnih ideja jeste ona gradonačelnika Živinica Samira Kamenjakovića (SDA) da otvori lift. Istaknuto je da je na “svečanosti” pozirao snimateljima i fotografima. Kako piše Kurier, neki će ga zbog ovog doživjeti kao brižnog gradonačelnika, a neki će ovo doživjeti kao šalu.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da političari u Bosni i Hercegovini nešto što se smatra uobičajenim predstavljaju kao znatnim uspjehom. Svjedočili smo svečanostima na rekonstruiranim trotoarima, mjestima na kojima su nabavljeni novi kontejneri, mjestima gdje su postavljani brojevi ulica. Vjerovatno se to čini u nemogućnosti i nesposobnosti u realizaciji zahtjevnih projekata.

Elizabeta je rođena u Mayfairu u Londonu, kao prvo dijete vojvode i vojvotkinje od Yorka, kasnije kralja Georgea VI i kraljice Elizabete.

Elizabeta je na britanskom prijestolju od 1952. godine. Ona s dostojanstvom i ustrajnošću prevladava sve krize, i one političke i one porodične. Kraljica je ove godine proslavila platinasti jubilej, odnosno 70 godina vladavine. Niko prije Elizabete nije bio duže na britanskom prijestolju.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje