Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Austrijska ministrica za Evropu: Želimo da BiH bude dio naše porodice, EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana!

Preuzmite sliku

Austrijska ministrica za Evropu Karoline Edtstadler komentarisala je današnji sastanak Vijeća za opšte poslove EU u Briselu, navodeći da se raspravlja o važnim pitanjima, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Ona smatra da EU treba otvoriti pristupne pregovore za BiH i da bi bilo šta drugo bilo “nedoslijedno i geostrateška greška”.

“Važna pitanja su na dnevnom redu: Bosna i Hercegovina je napravila značajan napredak na svom putu ka EU! Sada moramo iskoristiti zamah i odlučiti da otvorimo pristupne pregovore sa BiH na EUCO (Evropskim vijećem) ove sedmice. Sve drugo bilo bi nedosljedno i geostrateška greška. Želimo da BiH bude dio naše porodice, EU nije potpuna bez Zapadnog Balkana!”, napisala je Edtstatler, koja predstavlja austriju na današnjem sastanku.

Jučer se o ovom sastanku također oglasio austrijski ministar vanjskih poslova, Alexander Schallenberg, koji je podcrtao hitnost otvaranja pristupnih pregovora za BiH, upozoravajući da “u politici nema vakuuma”.

“Dakle, ili ćemo mi, kao Evropska unija, uspjeti da izvezemo svoj način života tamo, da obezbijedimo sigurnost i stabilnost, ili ćemo se u jednom trenutku suočiti sa alternativnim načinima života tamo, koji mogu doći iz Rusije, koji mogu doći iz Kine, koji mogu doći s nekog drugog mjesta.

A to ne može biti u našem interesu. Ne smije se zaboraviti da Jugoistočna Evropa, Zapadni Balkan, nije bilo kakvo susjedstvo koje je okruženo Evropskom unijom, državama Evropske unije. Dakle, to je terasa ispred kuće Evropske unije, ne dvorište iza kuće. A za nas je to naše neposredno susjedstvo. I baš kao što pokušavamo da osiguramo stabilnost u Ukrajini, u Moldaviji, ovdje isto moramo učiniti i u jugoistočnoj Evropi“, podcrtao je.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,