Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Angažirane 73 osobe kroz program zapošljavanja i samozapošljavanja boračkih kategorija u TK

Preuzmite sliku

Ministrica za boračka pitanja Tuzlanskog kantona Senada Dizdarević potpisala je danas ugovore sa osobama koje su ostvarile pravo na finansijska sredstva u svrhu osiguravanja povoljnijih uslova za zapošljavanje i samozapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica u 2023. godini. Za tu namjenu Vlada TK je u ovoj godini izdvojila dva miliona KM.

– Danas ćemo potpisati 48 ugovora iz programa samozapošljavanja, gdje su fizička lica aplicirala da otvore neku od djelatnosti kojom se namjeravaju baviti i 25 ugovora sa licima za koja su poslodavci podnijeli prijave da će ih u svojim preduzećima i firmama zaposliti – kazala je Dizdarević.

Neki poslodavci, dodala je, iskazali su namjeru da zaposle jednu, neki dva ili tri nova uposlenika, što ovisi o kapacitetu njihovih preduzeća.

Najavila je da će ubrzo uslijediti ponovni javni poziv jer će u prvom krugu biti realizovana samo trećina planiranih sredstava.

Prema Programu, pojedinačan iznos koji svaki aplikant može dobiti u procesu samozapošljavanja je 10.000 KM dok poslodavci po uposlenom dobivaju 10.000 KM.

Kroz programe koje Ministarstvo kontinuirano provodi već godinama do sada je zaposleno više od 600 osoba, saopćeno je iz Vlade TK.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje