Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amra Šabić-El-Rayess razgovarala sa Bidenom: Stalo mu je do BiH

Preuzmite sliku

Amra Šabić-El-Rayess, ugledna profesorica na Columbia univerzitetu i književnica iz BiH koja živi u SAD na Facebooku je objavila da je sa predsjednikom SAD Joe Bidenom razgovarala o stanju u Bosni i Hercegovini.

Kazala je kako je u razgovoru sa predsjednikom Bidenom izrazila svoju veliku zabrinutost za dešavanja u Bosni i Hercegovini.

“Tražila sam od njega da osigura da se bosanski genocid nikad ne ponovi. Predsjednik Biden je kategorično obećao da dok je njega to sigurno neće dozvoliti. U jednom vrlo emotivnom momentu je izrazio koliko mu je stalo do BiH. Puno toga bih mogla reći nakon susreta sa predsjednikom Bidenom i našeg iskrenog i emotivnog razgovora. Mnogo toga zadrzaću za sebe, ali želim vam reći da osjetim iskrenost i duboku emotivnu vezu predsjednika Bidena za BiH.

Nažalost, takvu iskrenost i emotivnu vezu ne vidim među mnogim političarima u BiH. Sve što se dešava u BiH je odgovornost propale diplomatije i politike u BiH i upravo onih koji pasivno gledaju šta drugi rade Bosni i Hercegovini i njenom narodu. Neki bi se radije svađali oko glasova i fotelja dok im drugi kradu bosanskohercegovačku budućnost. Pitam se zaista na šta su političari u BiH potrošili zadnjih nekoliko decenija? Šute i staraju se o sebi dok im susjedi – uz pomoć trećerazrednih birokrata iz vana koji BiH niti shvataju niti poštuju – dernek u kući spremaju.

Da vas još jednom podsjetim, niti sam diplomata, niti političar, niti mi je u opisu posla da ikad bilo šta na temu BiH i našeg naroda kažem bilo kome bilo gdje, ali mi je u srcu duboko usađena odgovornost da kao čovjek kažem nešto kada vidim nepravdu prema bilo kome pa naravno i prema mom narodu na koji sam ponosna i od kojeg sam potekla.

Ko hoće, ko neće, ja ću se uvijek riječju i perom boriti za mir i pravdu, protiv diskriminacije i mržnje”, istakla je Šabic-El-Rayess. (Patria)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje