Nedjelja, 19. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amra Nadarević-Vodenčarević: Uslov za opstanak UKC Tuzla je njegova depolitizacija

Preuzmite sliku

Jučer je održana tematska sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona posvećena Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli.

U raspravi je učešće uzela i Amra Nadarević-Vodenčarević, zastupnica Naše stranke. Kao liječnica s dugogodišnjim iskustvom ona poseban problem vidi u politizaciji samog UKC-a, tim povodom navela je:

“Svi mi i naše politike smo prolazni, ali UKC Tuzla je trajan i mora ostati trajan i u funkciji pacijenata, a nikako u funkciji političkih stranaka uključujući i moju stranku. Kao medicinska radnica, liječnica specijalista, izražavam zabrinutost za sudbinu UKC-a ako se i dalje bude organizirao i radio u cilju zadovoljenja dnevno-političkih zadataka pojedinih funkcionera iz pojedinih političkih stranaka.”

S tim u vezi spomenula je nekoliko prioriteta za bolje funkcionisanje UKC-a:

“Moramo se baviti pitanjem finansiranja troškova cjeloživotne obavezne edukacije medicinskih radnika. Dosad se ovo pitanje zanemarivalo pitanje i prepuštalo ličnoj inicijativi svakog pojedinca. Zaboravlja se da skoro sve edukacije sami plaćamo. To mnogi ne mogu sebi priuštiti, a za kvalitetan kadar neophodna je njegova kontinuirana edukacija.

Međutim, koliko smo daleko od toga, najbolje govori činjenica da medicinski radnici ne samo da moraju sami sebi finansirati edukaciju nego da i sami kupuju HTZ opremu.

Takve stvari, materijalne prirode, su ujedno i uzrok najvećeg problema medicinskog osoblja, a to je njihova preopterećenost zbog nedostatka kadra. Kadra nema jer mladi ljudi kad vide stanje u kojem su zdravstveni radnici gube motiv da se bave medicinom. Oni koji se ipak odluče za studij medicine urade to u nadi da će naći posao u inostranstvu, što najčešće i uspiju.

Također, u takvom stanju ispaštaju i pacijenti kojima ne nedostaje samo kvaliteta medicinske usluge, nego i neke stvari čisto infrastrukturne prirode, kakva je nedostatak parking prostora koje u okrilju UKC-a nema za pacijente. Ili neklimatiziranost pojedinih bolničkih prostora, kakva je Stara Gradina, recimo.

No, da bi se krenulo u rješenje svih nabrojanih problema, ali i brojnih drugih, uslov svih uslova je depolitizacija UKC-a.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje