Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Amerika će sankcionisati one koji potkopavaju institucije BiH i Daytonski sporazum

Preuzmite sliku

Obojica su dio svog obraćanja posvetili predsjedniku entiteta Republike Srpske, Miloradu Dodiku

Specijalni savjetnik državnog sekretara SAD-a Derek Chollet i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Escobar izrazili su pred Odborom za vanjsku politiku američkog Senata podršku nedavnim odlukama visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, te istakli da je to bilo potrebno kako bi država mogla nastaviti implementirati reforme i nastaviti euroatlantsku integraciju.

“U Bosni i Hercegovini, godine nefunkcionisanja i podjela su mučile državne i entitetske vlasti, potkopavajući zemlju, njene euroatlantske aspiracije i budućnost njenih građana”, istakao je Escobar i dodao:

“Etnonacionalistički politički lideri iz svih konstitutivnih naroda – Srba, Hrvata i Bošnjaka – često teže za uskim ličnim i političkim interesima, a ne za javnim dobrom. Sjedinjene Države su sada uključene u intenzivne napore da ojačaju rad međunarodne zajednice na održavanju Dejtonskog mirovnog sporazuma”.

Naveo je da je visoki predstavnik iskoristio svoje Bonske ovlasti kako bi osigurao održavanje izbora prošlog oktobra i “prekinuo četverogodišnji ćorsokak” u formiranju vlade entiteta Federacije.

 • “Sjedinjene Države su snažno podržale ove teške, ali neophodne odluke. Uz uspostavljanje ovih vlada na državnom i entitetskom nivou, sada možemo pomoći bosanskohercegovačkim liderima da provedu davno zakašnjele reforme i unaprijede evroatlantske aspiracije svojih građana”, rekao je on.

  Chollet je također izrazio podršku Schmidtu.

  “Nastavljamo da podržavamo Ured visokog predstavnika i korištenje bonskih ovlasti kada je to potrebno”, rekao je.

  “Antidemokratsko djelovanje Dodika”

  Obojica su dio svoj obraćanja posvetili predsjedniku entiteta Republike Srpske, Miloradu Dodiku.

  “Duboko smo uznemireni upornim secesionističkim i antidemokratskim djelovanjem predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. U saradnji sa evropskim partnerima, radit ćemo na tome da Dodika odvratimo od de facto odvajanja i ograničimo resurse za finansiranje njegovih praksi podjele. Nastavljamo podržavati snažnu misiju EUFOR-a Operacije Althea za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. A Sjedinjene Države će nastaviti primjenjivati sankcije protiv onih širom regije koji prijete ili potkopavaju institucije Bosne i Hercegovine, ili Daytonski mir”, rekao je.

  Chollet je, govoreći o izazovima Bosni i Hercegovini, rekao da su “sveprisutna korupcija, demokratsko nazadovanje i sve više zapaljiva retorika etnonacionalističkih lidera duboko zabrinjavajući”.

 • “Prijetnje secesijom entiteta Republika Srpska, pokušaji ograničavanja sloboda civilnog društva i medija, te nastojanja da se podrivaju državne institucije destabilizuju i napadaju temelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jasno smo stavili do znanja da se protivimo takvim akcijama i da ćemo nametnuti posljedice. Ostajemo nedvosmisleno opredijeljeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, njenim euroatlantskim integracijama i punoj implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma”, rekao je.

  Na kraju je istakao da je Zapadni Balkan “unutrašnje dvorište Evrope” i da “završetak transatlantske integracije doprinosi jačoj Evropi, te jačoj transatlantskoj porodici”.

  Istakao je da je od suštinskog značaja raditi na smanjenju “štetnog uticaja aktera kao što su Rusija i Kina koje nastoje da destabilizuju region i našu Alijansu”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje