Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Američka ambasada: Čovićeva podrška ratnom zločincu Valetninu Ćoriću je sramotna

Preuzmite sliku

Američka ambasada oštro je osudila prisustvo predsjednika HDZ-a Dragana Čovića na promociji knjige presuđenog ratnog zločinca Valentina Ćorića, navodeći da je takav potez “sramotan” i predstavlja “anatemu evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa”.

 Objavu američke ambasade na X prenosimo u cijelosti:

Dragan Čović se prije dva dana ponosno hvalio opredjeljenjem za “izgradnju evropske BiH za sve”. Dragan Čović je jučer uvečer na promociji knjige u Mostaru odlučio da javno oda počast osuđenom ratnom zločincu Valentinu Ćoriću, jednom od članova zloglasne “šestorke Herceg-Bosne” koju je Haški tribunal osudio za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Javno iskazivanje podrške gospodina Čovića osuđenom ratnom zločincu je anatema evropskim vrijednostima koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava. Javna podrška i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u “evropskoj BiH za sve”.

Sramotno je ponosno učešće Dragana Čovića na manifestaciji u čast osobe odgovorne za toliko strašnih zločina.

Činjenica da je događaj održan u jednoj od navodnih zajedničkih kulturnih institucija Grada Mostara doprinosi uvredi žrtava. Lideri koji ispovijedaju privrženost evropskim vrijednostima trebaju voditi primjerom, a ne tako što će odavati počasti ratnim zločincima i ponovno otvarati stare rane.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje