Srijeda, 12. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ambasadorica Njemačke: Pozivam sve države članice UN-a da podrže rezoluciju o Srebrenici

Preuzmite sliku

Generalna skupština Ujedinjenih naroda u New Yorku razmatra usvajanje predložee rezolucije kojom se traži proglašenje 11. jula Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Nacrt rezolucije predstavila je ambasadorica Njemačke u UN-u Antje Leendertse.

Podsjetila je na sudski i historijski utvrđene činjenice genocida počinjenog u Srebrenici jula 1995. godine.

“Ova rezolucija je radi poštivanja sjećanja na žrtve i preživjele. Genocid u Srebrenici je prepoznan kao takav od međunarodnih sudova. Obilježavanjem 11. jula kao međunarodnog dana sjećanja je radi institucionalnog sjećanja”, rekla je Leendertse, javlja Anadolu.

Potom je naglasila važnost rezolucije, naročito kada je riječ o zabrani negiranja genocida.

“Nacrt rezolucije predlaže ulogu međunarodnih aktera kako bi se borili protiv nekažnjivosti i pozivaju se države članice da sačuvaju činjenice radi edukacije”, dodala je.

Naglasila je da je, prema nacrtu rezolucije, kriminalna odgovornost individualizirana te da rezolucija treba da jača pomirenje.

“Ova rezolucija nije upučena ni protiv koga, ona nije ni protiv Srbije, ona je upučena protiv počinioca ovog genocida. Ova rezolucija ima snažnu podršku mnogih država. Kriminalna odgovornost je individualizirana i ova rezolucija treba da jača pomirenje u sadašnjosti i budućnosti. Stoga, pozivam sve države članice UN-a da podrške ovu rezoluciju”, rekla je Leendertse.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje