Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ambasador Delmas i premijer Halilagić o projektima razvoja TK i jačanju saradnje

Preuzmite sliku

U dvodnevnoj posjeti Tuzlanskom kantonu boravi ambasador Francuske u BiH François Delmas koji se najprije sastao s premijerom tog kantona Irfanom Halilagićem. 

Kantonalni premijer je francuskog ambasadora informirao o planovima i viziji razvoja Tuzlanskog kantona i ključnim projektima čija realizacija treba da počne ove godine.

-Pokušali smo detektovati neke zajedničke interesne tačke potencijalnog uspostavljanja saradnje. Sutra ambasador ima sastanak sa ministrom obrazovanja u vezi sa uvođenjem francuskog jezika u sistem obrazovanja TK i obećali smo da ćemo dati podršku toj aktivnosti – rekao je premijer Halilagić.

Razgovaralo se i o evropskom putu Bosne i Hercegovine, a ambasador Delmas je rekao kako Francuska snažno podržava EU integracije Bosne i Hercegovine. 

– Veoma sam sretan da sam u Tuzlanskom kantonu. Jako mi je drago što ovdje postoji tradicija prijateljstva s Francuskom i njenim narodom. Razgovarali smo o mogućnostima saradnje i čuo sam koji su prioriteti za ovaj kanton. Razgovarali smo i o mogućnosti uvođenja francuskog jezika u škole zato što je poznavanje jezika jačanje veza između zemalja. Francuska je veoma sretna što će u ovom kantonu imati svog partnera i što će ostvariti saradnju u oblastima o kojima smo razgovarali – rekao je ambasador Delmas.

On će se sastati i s gradonačelnikom Tuzle Zijadom Lugavićem, ministrom obrazovanja i nauke Ahmedom Omerovićem i rektoricom Univerziteta u Tuzli prof.dr Nerminom Hadžigrahić, kao i sa predstavnicima civilnog sektora u TK. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje