Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ambasada SAD: Osuđujemo negiranje genocida i iskrivljeno prikazivanje historije

Preuzmite sliku

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se na svom zvaničnom Twitter nalogu te kazala da osuđuje prijetnje i zastraživanja upućena Memorijalnom centru Srebrenica.

“SAD osuđuje prijetnje i djela zastrašivanja protiv Memorijalnog centra Srebrenica, kao i njihovog osoblja povezano s njihovim radom na godišnjem “Izvještaju o poricanju genocida u Srebrenici” Centra. Pozivamo nadležne institucije da temeljito istraže ove prijetnje i procesuiraju počinitelje”, naveli su u saopćenju.

Potom su dodali:

“Snažno osuđujemo negiranje genocida, kao i iskrivljeno i nepošteno prikazivanje historije. I jednog i drugog u današnjoj Bosni i Hercegovini ima previše. Priznavanje i prihvaćanje činjenica vezanih uz genocid i ratne zločine počinjene tokom rata 1992.-1995. ključni su prvi korak prema pomirenju. To je odgovornost koja leži na Bosni i Hercegovini kao cjelini, a ne samo na jednoj etničkoj skupini. Veličanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu etničku pripadnost kao i nastojanja da se osuđeni ratni zločinci rehabilitiraju ili minimiziraju njihove zločine razdire strukturu društva u zemlji raspirujući mržnju i netoleranciju. Ove radnje potkopavaju napore da se izgradi Bosna i Hercegovina u kojoj svi njeni građani uživaju miran i prosperitetan život”.

Podsjetimo, direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić otkrio je prije četiri dana da su na snazi nova zastrašivanja i prijetnje zbog objavljivanja spiska najvećih negatora genocida.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje