Ponedjeljak, 15. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ambasada SAD: Dodikov današnji potez je napad na državu BIH

Preuzmite sliku

Američka ambasada se oglasila o današnjem potezu predsjednika Republike Milorada Dodika, koji je potpisao Ukaz o proglašenju zakona kojim se onemogućava objava odluka OHR-a u Službenom glasniku entiteta Republike Srpske, navodeći da to predstavlja “namjeran napad” na Dejtonski sporazum, Ustav i državu BiH, te da će SAD “pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za njihove postupke”.

“Odluka predsjednika Republike Srpske da potpiše Ukaz o proglašenju Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula, neustavna je i predstavlja namjeran napad na Dejtonski mirovni sporazum, Ustavni poredak Bosne i Hercegovine i državu BiH”, ističe američka ambasada u objavi na Twitteru.

“Sjedinjene Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine i nastavit će smatrati pojedince uključene u antidejtonsko ponašanje odgovornim za njihove postupke”, dodaje.

Posjetimo, visoki predstavnik Christian Schmidt donio je odluku kojom se poništavaju ove izmjene zakona i naveo je kako iste neće stupiti na snagu. Također, izmijenio je odredbe Krivičnoga zakona BiH prema kojima se za neprovođenje odluka visokog predstavnika predviđa zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina.

Današnjim potezom je Dodik ispunio ono što je i rekao – da neće poštovati odluku visokog predstavnika za kojeg tvrdi da nema legitimitet. Odluke NSRS i Dodika iz međunarodne zajednice su okarakterisali kao antidejtonske i antiustavne.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,