Srijeda, 17. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ambasada SAD-a u BiH: Dodik je jedina prepreka EU putu BiH

Preuzmite sliku

Milorad Dodik tvrdi da je “spreman za Evropsku uniju”, ali njegovo prihvaćanje Vladimira Putina i ruske brutalne invazije na Ukrajinu, njegova antidejtonska retorika i djelovanje, te njegovi napadi na institucije na državnom nivou neophodne za usmjeravanje na putu Bosne i Hercegovine euroatlantskim integracijama pobijaju tvrdnju Dodika, objavila je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

“Integracija Bosne i Hercegovine u euroatlantske institucije zahtijeva zajedničke napore svih političkih aktera.

Umjesto da se uključi u pregovore u dobroj vjeri sa svojim koalicijskim partnerima u vlasti, gospodin Dodik nastavlja prakticirati politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka.

Uvjeti 1+3 koje je postavila Evropska unija jasni su i lako razumljivi. Standardi potrebni za njihovo ispunjavanje jasni su i jednostavni.

Pitanje za gospodina Dodika je da li je spreman obaviti posao koji je neophodan za ispunjavanje ovih uvjeta, posao koji je mogao i trebao biti završen prije nekoliko mjeseci. Do sada je odgovor “ne”.

Ultimatumi gospodina Dodika ne predstavljaju dobronamjerni angažman s njegovim koalicijskim partnerima i ne odražavaju istinsku predanost EU.

Glavna prepreka europskoj budućnosti BiH je gospodin Dodik i njegova destruktivna politika. Sada želi pobjeći od odgovornosti za svoje postupke, ali ako BiH u martu ne napravi još jedan korak naprijed, jasno je gdje će biti krivac: kod gospodina Dodika”, poručila je Ambasada SAD.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje