Petak, 23. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ambasada Rusije u BiH: Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Preuzmite sliku

Iz Ambasade Rusije u Bosni i Hercegovini su, u vezi s nedavno održanom sjednicom Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira, izjavili da Christian Schmidt nije visoki predstavnik u BiH.

U izjavi se navodi da pokušaji pojedinih članova UO PIC-a da tvrde suprotno ne znače legitimizaciju Schmidta, već delegitimizaciju Upravnog odbora.

– Zato se doneseni zaključci ne mogu smatrati stavom međunarodne zajednice, još više zato što se sadržaj dokumenta izdvaja svojom pristrasnošću i neuravnoteženošću, kamoli da govorimo o tekstualnom kršenju Aneksa 4 Mirovnog sporazuma – Ustava Bosne i Hercegovine – navode iz Ambasade Rusije.

Dodaju da “licemjerno izgledaju mantre o podršci jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH, kada pokazanim pristupom pojedini članovi UO svjesno podrivaju i jedinstvo, i suverenitet (sa intruzivnim Uredom visokog predstavnika), i teritorijalni integritet zemlje”.

– Vrijednost Mirovnog sporazuma se zaključuje u tome da jeste otvoreni sistem, koji omogućuje da se državnost BiH gradi u skladu s težnjama njenih građana. Ali, kao što pokazuje praksa njegove realizacije, mogu biti održive i vitalne samo one odluke koje su postignute od strane samih političkih subjekata BiH, a nikako ne one koje su napisane u OHR-u ili u američkoj ambasadi te donesen, kao što se kaže, “s uperenim u glavu pištoljem” visokog predstavnika, posredstvom ucjena i nezakonitih sankcija, čime dobijaju sholastički formalno-pravni okvir – navodi se u izjavi.

Iz Ambasade Rusije u BiH pozivaju strane u BiH da odbace vanjsko mentorstvo, da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup, “javljajući turbulentnom svijetu primjer zrelog i odgovornog rješavanja problema radi stvaranja istinski nezavisne i suverene BiH te postizanja blagostanja i mira svih njenih građana”.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,