Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Alma Čolo: Odluke Schmidta dovele do pravne nesigurnosti

Preuzmite sliku

“Odluke Visokog predstavnika u BiH dovele su do pravne nesigurnosti i doprinijet će produbljivanju etničkih podjela”, poručila je Alma Čolo poslanica u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH na današnjoj sesiji Kruga 99.

Podsjećamo, Visoki predstavnik je na dan Općih izbora donio dvije odluke koje su stupile na snagu odmah, a donose promjenu izbornih pravila za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije, načina izbora delegata u Dom naroda, utvrđivanje načina broja delegata iz svakog konstitutivnog naroda i Ostalih iz svake kantonalne skupštine, te načinu popune nedostajućih delegata.

“Nesumnjivo je da se radi o pravnoj aktivnosti koja je protivna demokratskim principima pravne države, koja je protivna međunarodnim standardima u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Protokolom 1. uz Konvenciju koji u članu 3. garantuje fer, slobodne i demokratske izbore. Nema mijenjanja izbornih pravila u godini u kojoj se održavaju izbori izuzev ako se radi o ispunjavanju međunarodnih obaveza. Sa materijalno-pravnog aspekta radi se o rješenjima koja nemaju razumno i objektivno opravdanje, koja ne vode efikasnijem funkcionisanju Federacije,” poručuje Čolo.

Također, kao manjkavost Čolo navodi da odluke ni na koji način ne tretiraju organe vlasti u entitetu Republika Srpska i da ne uklanjaju postojeće diskriminacije iz ustavno-pravnog sistema BiH.

Tokom svog obraćanja Čolo je istakla da Visoki predstavnik mora poštovati međunarodne demokratske standarde jer je BiH ratificirala Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i temeljnim slobodama i ona je sastavni dio Ustava BiH i ima prioritet na svakim drugim zakonom.

“Na potezu je Ustavni sud BiH, zaštitnik Ustava, pravne države i demokratskih vrijednosti,” zaključila je Čolo na sesiji Kruga 99.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje