Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Akademik Esad Duraković: “Mislim da je ovo dramatični plan invazije Arapa u BiH…” (VIDEO)

Preuzmite sliku

Akademik Esad Duraković član je čak četiri Svjetske akademije, što je sigurno jedinstven slučaj. Akademik Duraković je član akademija u BiH, Siriji, Egiptu i Jordanu. 

U samom uvodu Senad Hadžifejzović je istakao da su ljudi u BiH siti praznih političkih priča i da su gladni mudračke priče i pojašnjenja.

– Nema sumnje da je priča oko referenduma dramatičan sukob politike i prava, odnosno to je jedan kabadahijski, politički juriš na najvišu pravnu instituciju u zemlji, nema tu nekih novih pravnih argumenata, nego se radi samo o evidentnom političkom pritisku koji je toliko veliki da postaje ucjena najviše pravne instance u državi, istakao je akademik Duraković u CD-u.

– Ja sam Arabist, čovjek koji se bavi arapskim jezikom i kulturom, ne mrzim Arape ali mislim da je njihova pojava jako negativna. Svi vide ali šute. Mi imamo ideologiju selefija vrlo raširenu u BiH, to je ideologija, kombinacija vjere i politike. S druge stane, Šiitska zajednica je dosta mirna i udobno se smjestila u BiH, oni imaju svoje koledže, obdaništa, institute, infrastrukturu a vidimo na bliskom istoku kakav je odnos Selefija i Šita, susreću se samo bombama, istakao je akademik Duraković te dodao:

– U najnovije vrijeme imamo pravu invaziju Arapa koji dolaze u BiH i kupuju hiljade dunuma, okolina Sarajeva je otkupljena. Projekat je da se sve veći broj Arapa naseli u BiH, što je dramatična promjena etničke strukture, oni će unositi svoje adete, običaje i remetiti tradicionalni bosanski islam. Onda će Dodik, Čović ili neko nakon njih imati ključni argument da živimo sa takvom muslimanijom, bojim se da je to projekat, zaključuje akademik Esad Duraković. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje