Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Agonija još traje: Stotine migranata čekaju ispred autobusa

Preuzmite sliku

Nekoliko stotina migranata koji su boravili u kampu Lipa i dalje čekaju premještanje na novu lokaciju. Iako su jučer došli autobusi po migrante, oni nisu napustili područje Lipe jer nije bilo odobrenja za smještaj na lokaciju vojne kasarne na Bradini.

  • Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić kazao je da postoje saglasnosti i otpori, ali Vijeće ministara BiH nije donijelo takvu odluku. Kada se pročula informacija da će se nekoliko stotina migranata smjestiti u taj objekat, mještani Bradine njih oko 200 okupili su se pred kasarnom protiveći se smještaju u neposrednoj blizini osnovne škole. Tvrde da će sigurnost biti narušena.

    Zbog ovakve situacije migranti su prenoćili u autobusima, a danas se nastavljaju pregovori predstavnika međunarodnih organizacija sa bh. vlastima.

    Vlada HNK također je izrazila protivljenje smještaju migranata na Bradini.

    Televizija N1 bila je u kasarni Bradina. U njoj nema grijanja, niti su predviđene kupaonice. Kasarna ima 37 prostorija uključujući i kupatila sa umivaonikom i čučavcima. Ovdje je prije bio nastavno regrucioni centar gdje je vojska boravila. Smatra se neperspektivnom imovinom jer Oružanim snagama Bosne i Hercegovine nije potrebna.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje