Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Agencija za akreditiranje BiH: Nijedan klinički centar u BiH nema ISO standard

Preuzmite sliku

Iz Agencije za akreditiranje u Bosni i Hercegovini kazali su za N1 da, kada je u pitanju validnost testova na korona virus, “u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditirana za ispitivanja na korona virus”.

“S aspekta akreditacije, ključna stvar koju treba reći jeste da u BiH ne postoji niti jedna laboratorija koja je akreditirana za ispitivanja na korona virus. Isto ne treba niti iznenaditi s obzirom da je Covid-19 novi virus i da je potrebno vrijeme za akreditaciju laboratorija koje mogu raditi PCR testove na Covid-19. Čak ni Institut Robert Koch nije akreditiran za ovu vrstu ispitivanja. U Velikoj Britaniji je npr. tek 16. juna 2020. odobrena prva akreditacija u području PCR testova za Covid-19”, rekli su za N1 iz Agencije za akreditiranje u BiH.

Stoga, kako navode, s aspekta akreditacije i priznavanja izvještaja EA MLA/BLA potpisnika, gdje je BATA potpisnik ovog sporazuma u području ispitivanja po EN ISO/IEC 17025 sasvim je pravilno tumačenje da ovi testovi nisu prihvatljivi, jer, kako ističu iz ove agencije, metode nisu akreditirane i tu BATA kao akreditacijsko tijelo BiH nema prostora za bilo kakve prigovore.

Međutim, naglasili su i kako je njemačka vlada propisala fleksibilnija pravila koja ostavljaju mogućnost da se priznaju PCR testovi iz dokazano kvalitetnih laboratorija, npr. akreditiranih laboratorija po ISO 15189 ili ISO/IEC 17025 u području molekularno bioloških ispitivanja (PCR testovi).

“U tom slučaju, u BiH postoje dvije laboratorije koje rade PCR testove na Covid-19 (Veterinarski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Institut za javno zdravlje Republike Srpske), a koje su akreditirane i/ili priznate od WHO (SZO) za druge slične vrste PCR ispitivanja i čija kompetentnost bi, pod ovim uvjetima, mogla biti prihvaćena i bez akreditacije za Covid-19”, rekli su nam.

Napominju da ostaje na nadležnom ministarstvu da eventualno uputi neku protestnu notu i zatraži priznavanje ovih izvještaja.

“BATA stoji na raspolaganju za eventualno podnošenje zahtjeva za akreditaciju u području ispitivanja na COVID-19, što bi dugoročno gledajući, doprinijelo prevazilaženju sličnih situacija”, istakli su iz Agencije za akreditiranje BiH za N1.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje