Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Aerodrom Tuzla dobija novog avioprijevoznika: Uskoro letovi u pet zemalja

Preuzmite sliku

Na javni poziv za izbor najpovoljnijeg ponuđača za uspostavu aviolinija sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, javile su se dvije aviokompanije, izvještava RTV TK.

Jedna od kompanija koje su poslale ponudu je Air Montenegro, a druga je iz Evropske unije (navodno je u pitanu grčki prijevoznik Lumiwings), što znači ima potrebne dozvole za obavljanje letova u zemljama koje su najinteresantnije putnicima koji gavitiraju aerodromu u Tuzli.

Nezvanično se saznaje da bi letovi prema zemljama EU, dakle Švedskoj, Njemačkoj, Holandiji, Danskoj mogli krenuti već sredinom decembra, dok bi letovi za Tursku, a nezvanično, radi se o tri leta sedmično, trebali biti realizirani deset do petnaest dana kasnije.

Lumiwings je nedavno postao poznatiji u regiji nakon što je ove godine obavljao sezonske letove dva puta sedmično iz Foggie u Italiji do Mostara dok će u Tuzli imati svoj jedan bazni avion.

Godine 2022. avioni kompanije Lumiwings bili su iznajmljeni od strane Air Serbia. Kompanija Lumiwings trenutno ima flotu od dva aviona – Boeing 737-700 i nedavno isporučeni avion Embraer E195 koji će biti korišten za proširenje operacija.

Uprkos tome što je kompanija Lumiwings registrovana u Grčkoj operacije su bile usmjerene uglavnom na Italiju.

Air Montenegro, koji je ranije planirao uspostaviti bazu u Tuzli i pokrenuti deset ruta, nije uspio dobiti dozvole za rad iz Tuzle prema većini EU tržišta, jer je prijevoznik izvan Bosne i Hercegovine i EU bloka.

Podsjećamo, Vlada TK je izdvojila 2,5 miliona maraka za subvencioniranje letova iz Tuzle za Evropsku uniju, a nakon što je kompanija Wizz Air povukla bazu iz Tuzle i ostala na samo nekoliko letova.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,