Srijeda, 28. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Abazović u Potočarima: Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima, nisu ga počinile vojske već politike

Preuzmite sliku

Jedanaestog jula 1995. godine u Srebrenici je ubijeno čovječanstvo, ali je Bosna i Hercegovina nastavila da živi, izjavio je u ponedjeljak u Potočarima premijer Crne Gore Dritan Abazović, obraćajući se na komemoraciji povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA).

“Današnje obilježavanje je sjećanje na ono koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živjeli ovdje, ne samo oni koji u živjeli u okolini, nego i za koje se mislilo da su došli da pomognu, a zapravo nijesu uspjeli ništa značajnije da urade”, rekao je Abazović.

Dodao je da 27 godina poslije, na Balkanu i dalje živi “duh mržnje, razdora, podjela koji se, na svu sreću, ne manifestuje ratnim dešavanjima.”

“Ali se manifestuje i dalje u politikama koje se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenice. Mi prošlost ne možemo da promijenimo, već samo budućnost. Na nama je da izaberemo da li želimo i dalje da živimo u balkanskoj međi ili želimo da pogledao istini u oči, da negiramo nikoga, da pružimo svu podršku porodicama žrtava i da nas ovi nišani bijeli ispred podsjete na nevine žrtve ne Bošnjaka, nego ljudi. Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima i nijesu ga počinile vojske, nego politike zla, politike smrti i prevara”, rekao je crnogorski premijer.

Istakao je da je potrebno promijeniti stvari, pogledati jedne druge u oči, učiti iz grešaka, dati šansu pomirenju, pravdi i istini.

“U ime Vlade Crne Gore upućujem najveći naklon svim žrtvama, podršku porodicama žrtava i vjerujem da samo zajedno možemo da gradimo jednu mnogo ljepšu budućnost”, poručio je Abazović.

Danas će kolektivnom dženazom i ukopom posmrtnih ostataka na vječni počinak biti ispraćeno 50 žrtava genocida.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je ukopana 6.671 žrtva genocida kojeg su tadašnja Vojska Republike Srpske, policijske i paravojne formacije iz Srbije i RS-a, pod komandom osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića počinila nad Bošnjacima 1995. godine u Srebrenici.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje