Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

A šta kad gori na entitetskoj liniji?

Preuzmite sliku

Požar koji je izbio na obroncima Trebevića, u jednom momentu prijetio da zahvati okolne objekte, a uspješno je likvidiran nešto prije ponoći.

Kompleksnu operaciju gašenja zajedničkim snagama provele su vatrogasne jedinice iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva. Niko nije povrijeđen, a pričinjena je materijalna šteta. Gorjelo je tačno na granici dva bosanskoherocegačka entiteta: Federacije i Republike Srpske.

Šta se dešava u takvim slučajevima? Ko tada gasi vatru?

Da li u takvim okolnostima neko razmišlja o zonama odgovornosti, nadležnostima i procedurama? Kako su za N1 kazali vatrogasci iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva, kad gori, nije važno ništa osim brzog kontakta i ekspresne akcije. Vremena za suvišna pitanja – nema.

Tako je bilo i sinoć. Niko nije mogao potvrditi da na područje ispod zabavnog parka Sunnyland nije minirano. Rizik je bio veliki, ali vatra se morala ugasiti. Puhao je snažan vjetar i bilo je teško. Zajedničkim snagama, požar je ugašen.

”Kad se dogode ovakve stvari, problema u komunikaciji nema. Uvijek se brzo uspostavi saradnja. I ranije smo u nekoliko slučaja jedni drugima pomagali’, ispričao je Hajrudin Zahiragić, komandant Profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo.

On se potom prisjetio nekoliko intervencija u kojima su vatrogasci iz dvije jedinice zajedno pristupali zadacima i uspješno ih obavljali.

”Ranije smo mi pružali pomoć jedinicama iz Istočnog Sarajeva prilikom gašenja požara u hotelu Jahorina, zatim na Palama, u Tržnom centru Tuš u Lukavici, a jednom smo pomogli i u akciji u tunelu Čeljigovići”, dodao je Zahiragić.

Kako je za N1 rekao Njegoš Vukadin, starješina Teritorijalne vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo, rado su se odazvali pozivu kolega iz Sarajeva sinoć. Tako, uostalom, uvijek rade.

”Mi inače sarađujemo kad se dešavaju požari u blizini entitetskih granica što je na kraju krajeva i naša zakonska obaveza. I ne sarađujemo samo na gašenju požara već je naš kontakt izvanredan i kada nema intervencija. Kad su objekti ugroženi, ne postavlja se nikakvo pitanje bez obzira na zonu odgovornosti. Jedni drugima pomažemo i kad se ne radi o područjima na tim granicama”, kazao je on i dodao:

”Ponekad nas naše kolege iz Sarajeva sami zovu i pitaju treba li nam pomoć. Imam samo riječi hvale za saradnju, saradnja među vatrogasnim društvima je u cijeloj BiH odlična”, zaključio je on.

Dok političari Bosnu i Hercegovinu vode iz jedne krize u drugu pronalazeći iznova rješenja za dizanje tenzija, vatrogasci s dvije strane entitetske linije ipak su dokaz da se životi mogu živjeti drukčije –razumijevanjem i saradnjom u kojima se sve granice među ljudima, na koncu, ipak obrišu.

Ponekad je ljuta nevolja potrebna ljudima da shvate koliko su jedni bez drugi maleni i nemoćni. Baš zato ovakve priče trebaju biti ispričane.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,