Četvrtak, 23. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Opasne za zdravlje djece? Hoće li gumene narukvice biti povučene iz prodaje i u BiH?

Preuzmite sliku

Popularne gumene narukvice, koje nose djeca širom svijeta, povučene su iz prodaje u Velikoj Britaniji nakon što je na njima provedeno testiranje te utvrđeno da se u njima krije potencijalna opasnost za zdravlje djece.

Izazivaju rak

Testovi na narukvicama su pokazali zastrašujuće rezultate. Naime, gumene narukvice za djecu spomenutog proizvođača sadrže 40 posto ftalata (prema propisima EU dopušteno samo 0,1 posto), koji izazivaju rak.

Riječ je o narukvicama poznatog britanskog proizvođača igračaka The Entertainer koje su u posljednje vrijeme pravi hit i na našim prostorima.

Upravo iz tog razloga pola mjeseca nakon objave ove vijesti pitali smo se da li je provedeno neko testiranje na narukvicama koje se mogu kupiti u BiH.

Odgovor iz Agencije

Kako smo saznali iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH, uzorkovanje gumica za pravljenje narukvica s tržišta je izvršeno te su iste poslane na laboratorijsku analizu.

“Rezultati laboratorijskog ispitivanja još nisu dostupni – odnosno laboratorijsko ispitivanje je u toku. U zavisnosti od rezultata analize poduzet će se daljnje mjere. Ukoliko se laboratorijskom analizom utvrdi prisustvo ftalata u koncentraciji većoj od dozvoljene (0,1 % mase plastificiranog materijala), ovi proizvodi će biti povučeni s tržišta. O svim daljnjim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obaviještena”, naglasili su iz Agencije.

(E.B. Radiosarajevo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,