Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uprava policije MUP TK-a: Porast prijava građana na zloupotrebu društvenih mreža

Preuzmite sliku

Uprava policije MUP TK-a obavještava građane, da je u posljednje vrijeme evidentan porast prijava građana u kojima se ukazuje na zloupotrebu društvenih mreža, najčešće aplikacija „Instagram“ i „Messenger“.

“Građani dobrovoljno stupaju u kontakte sa nepoznatim licima putem navedenih aplikacija (pisanom komunikacijom i video pozivima), te im dobrovoljno ustupaju svoje fotografije različitih, pa čak i eksplicitnih sadržaja, kao i podatke o sebi, nakon čega su bili izloženi različitim prijetnjama, iznudama i ucjenama da će njihove eksplicitne fotografije protivno njihovoj volji biti iznesene u javnost putem društvenih mreža, ukoliko im ne uplate određene novčane iznose”, saopšteno je iz Uprave policije MUP TK-a.

Dosadašnja saznanja ukazuju da su počinioci ovih radnji, NN osobe iz inostranstva, zbog čega je istraga u navedenim slučajevima otežana, kao i nadoknada izgubljenih novčanih sredstava.

“S tim u vezi, apelujemo na građane Tuzlanskog kantona, da ne stupaju u kontakte sa nepoznatim osobama (profilima), a pogotovo da ne ustupaju svoje lične fotografije, podatke o sebi ili bilo kakve druge sadržaje, kako bismo zajedno spriječili neželjene posljedice”, navode iz policije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje