Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uposlenice oštetile zdravstvenu ustanovu za oko 113.700 KM

Preuzmite sliku

Policijski službenici Centra javne bezbjednosti Banja Luka su 01.03.2017. godine Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, podnijeli izvještaj o počinjenim krivičnim djelima „Pronevjera“ i „Falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava“ protiv lica  B.Đ. (1960) iz Laktaša i počinjenom krivičnom djelu „Nesavjestan rad u službi“ protiv lica R.D. (1954) iz Laktaša.

Naime, B.Đ. se sumnjiči da je u vremenskom periodu od marta 2000. do decembra 2011. godine, obavljajući poslove blagajnika u medicinskoj ustanovi u Laktašima, protivpravno prisvojila gotovinska sredstva u iznosu od oko 113.700,00 KM. Prilikom zaprimanja novca osumnjičena je izdavala priznanice koje nije evidentirala u dnevnim blagajničkim izvještajima i drugoj blagajničkoj dokumentaciji, te prikrivala i uništavala primjerke računa koji su trebali da budu odloženi u blagajničkoj dokumentaciji i dostavljeni u računovodstvu u prilogu dnevnih blagajničkih izvještaja.

Tkođe, lice R.D. se sumnjiči da je u vremenskom periodu od marta 2000. do decembra 2011. godine, obavljajući poslove šefa računovodstva u navedenoj zdravstvenoj ustanovi, propuštala vršenje nadzora nad radom blagajne i time kršila računovodstvene propise i načela, ne postupajući u skladu sa opisom posla šefa računovodstva. Navedenim propustima, omogućeno je kontinuirano otuđenje novca na blagajni u ukupnom iznosu od oko 113.700,00 KM. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje