Subota, 25. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Uhapšeni policajac iz Brčkog zajedno s kolegom omogućavao kćerki da nesmetano prodaje drogu

Preuzmite sliku

Osnovni sud Brčko distrikta Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora policijskim službenicima I. Ristiću (49) i S. Deniću (48), koji su prije dva dana uhapšeni u nastavku operativno-policijske akcije “Dama”.

Umjesto pritvora koji je predložen uslijed bojazni da bi utjecajem na svjedoke mogli ometati krivični postupak, sud je osumnjičenima izrekao mjeru zabrane sastajanja sa svjedocima, saopćeno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Ristića i Denića sumnjiči se da su 2022. i 2023. godine, znajući da se A. T. i Ristićeva kćerka I. R, koja je dan ranije uhapšena u okviru iste akcije, bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist.

Sumnja se da su njih dvojica u više navrata zahtijevali i primili novac da ne poduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga, propisane Zakonom o krivičnom postupku Brčko distrikta BiH.

Kako se navodi u tužilačkom prijedlogu za određivanje pritvora, oni su pribavljali korist I. R. i A. T. u vidu omogućavanja nesmetane prodaje opojnih droga, osiguravanja povoljnijeg položaja u krivičnim postupcima za I. R, ali i u vidu stvaranja uvjerenja kod konzumenata i prodavača opojnih droga da ona ima zaštitu policijskih službenika i da može ostvariti efektivnu kontrolu nad njihovim postupcima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje