Petak, 12. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ubistvo starice nije jedino: Kćerka majku smotala u ćilim i zapalila stan

Preuzmite sliku

U vezu sa ubistvom žene u Sarajevu dovodi se više maloljetnika, vijest je koja je šokirala bh. javnost. Nakon šoka slijedi potpuni nemar nadležnih organa u prevenciji maloljetničke delikvencije koja je vidno u porastu, kao i vršnjačko nasilje i utjecaj vršnjačkih grupa na maloljetnike.

Zašto nemamo sektorsku policiju? Zašto je policija oko škola samo tokom održavanja izbora? Zašto država ne prati maloljetnike nakon odsluženja zatvorske kazne? Šta se sve krije u školama? Imamo li maloljetničke bande u Sarajevu? Postoje li alternativne mjere u odnosu na kaznu zatvora za blaža krivična djela? Da li je sigurnost ipak glavni razlog zbog kojeg mladi napuštaju BiH? Pitanja su sa kojima smo razgovarali sa Edom Muratbegovićem, profesorom na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije i Mićom Letiće, penzionisani inspektor i stručnjak za maloljetničku delikvenciju. U razgovoru sam nam otkrili da se skoro u Sarajevu desio sličan slučaj, kada je maloljetnica svoju majku smotala u ćilim i zapalila stan.

Maloljetnici postali suroviji u izvršenju krivičnih djela

Govoreći o zločinu koji se desio preko vikenda u Sarajevu, a koji je šokirao javnost, Muratbegović je istaknuo da definitivno se treba potražiti u socijalnoj anamnezi djevojčice, koja je naseljena u općini Stari Grad, kompletnosti porodice, gdje je majka i pitati socijalne radnike i komšije da li su primijetili promjenu u ponašanju te osobe.

“Generalno naši socijalni radnici su potcijenjeni i komunikacija prepoznavanje rizika u školi nailazi na omalovažavanje, i kompletnih i nekompletnih roditelja. Oni jaki ne daju da im se petlja u roditeljstvo, a oni slabi postaju agresivni i sistem nema odgovor. Uzrok ove stvari leži u rizičnim ponašanjima”, naveo je Muratbegović.

Mićo Letić, penzionisani inspektor i stručnjak za maloljetničku delikvenciju, govoreći o statistici, kazao je da je ona je skup tačnih i netačnih brojeva.

“Ali kada uđete dublje, vidi se da su maloljetnici postali suroviji i bezobzirniji u izvršenju tih krivičnih djela. Disfunkcionalnost porodice pridonosi u definisanju kriterija te djece. Kada nastupi destrukcija u toj porodici, imamo za posljedicu da djeca koja su nedovoljnoj socijalno zrela i ne mogu prepoznati sve riziko faktore, to ih može odvesti u kriminal ili nasilje. Maloljetnik može počiniti svako krivično djelo kao i punoljetna djela. To su jako krajne teška djela”, rekao je Letić.

Radio je na mnogim slučajeva, prisjeća se polijevanja benzina starice, gdje su se noževi potezali itd.

“Kroz društvene mreže se može vidjeti, kroz Tik Tok i medije promovisanje posrnulih i kriminogenih likova, sa destetine hiljada pratilaca, a službe i sistem se ne bave time. Nemate ni u jednom kantonalnom MUP-u posebeno odjele koji se bave tehnološkim kriminalitetom, koji će popratiti Cyberbullying i Cyber kriminal”, naveo je.

Zapalila majku ovisnicu

Muratbegović je mišljenja da kada se radi o teškim krivičnim djelima moraju se praviti dubinske analize.

“Prije nekoliko mjeseci bio je slučaj gdje je kćerka smotala u ćilim svoju majku i zapalila je stan u Sarajevu i kada bi se napravila analiza vidjelo bi se da je ta majka bila ovisnica i da joj je oduzeto roditeljsko staranje prije par godina i da su organi sa nedovoljno pažnje procijenili i vratili djevojčici porodici. Ona je akumilirala negativnu energiju, sačekala je policiju i simulirala da je požar izbio u stanu”, ispričao je Muratbegović.

Napominje da je šum u komunikaciji između odgojnih ustanova i organa starateljstva primjetan, te da oni koji imaju pravo da oduzmu strateljstva, to ne rade.

Letić je rekao da ima informaciju da veliki broj djece se obraća psiholozima i traže pomoć sa problemima sa kojim se susreću.

“Bojim se da menađment i škola koji su stranačko orjentisani,  guraju pod tepih, da ne bi im se autoritet narušio i zato dolazimo u situaciju da djeca počine teška krivična djela. Rad na terernu pokazuje da smo trebali zaposliti psihologe. U RS to već ima i nije mi jasno zašto toga nema u KS. Pokazalo se da gdje smo imali pomoć psihologa bolje je prošlo. Mi moramo jačati škole”, zaključio je Letić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,