Ponedjeljak, 4. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ubistvo sarajevskih policajaca: Šta je Elvis Keljmendi izjavio o Osmici, Stojniću i pjevaču Džafiću

Preuzmite sliku

Svjedok Elvis Keljmendi ispričao je danas pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, u nastavku suđenja za ubistvo dvojice policajaca, kako mu je bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH Osman Mehmedagić rekao da se raspituje na terenu o ovom ubistvu.

U nastavku suđenja Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću Macanova majka Radmila iskoristila je zakonsko pravo i odbila da svjedoči.

Keljmendi je rekao da ga je svojevremeno kontaktirao bivši direktor OBA Osman Mehmedagić koji se interesovao da li “na terenu” ima kakvih saznanja o ubistvu sarajevskih policajaca.

“Nisam imao nikakvih saznanja. Mehmedagić mi je rekao da se uključim s njima i da se raspitujem”, naveo je Keljmendi.

On je ispričao da je 2021. godine bio u kafiću kod Denisa Stojnića, gdje je upoznao Danijela Džafića Dadu koji im je ispričao da ima čovjeka na Palama koji zna gdje su automobil i puška koji su korišteni u ubistvu sarajevskih policajaca.

“Denis je rekao da OBA daje milion KM za tu informaciju. Džafića je interesovao novac, rekao je da je taj čovjek s Pala Srećko Mandić“, rekao je Keljmendi.

Svjedok je ispričao da je Stojnić telefonom obavijestio Mehmedagića, koji potom šalje inspektore FUP-a Ibru Bešliju i Šehovića kod Džafića.

Keljmendi je dodao da su se Denis i Dado “upalili” u vezi sa informacijom da se nude velike pare, prenosi Avaz.

“Njih dvojica je trebalo da podijele pare, ja u tome nisam učestvovao”, rekao je Keljmendi.

Na pitanje tužioca Šeile Heljić, Keljmendi je potvrdio da je poznavao Aleksandra Nikolića i da je s njim komunicirao putem aplikacije “Anom“, te da mu je prenio šta je Džafić rekao, a Nikolić je odgovorio da je i on pozivan u policiju i da je morao dati DNK.

Na pitanje advokata Duška Tomića, koji zastupa Macana, da li mu je poznato da je Srećko Mandić dobijao prijetnje da će biti ubijen ako nastavi saradnju, Keljmendi je rekao da mu nije poznato, ali da se sjeća da se to pričalo.

Tomić mu je predočio izjavu iz istrage u kojoj je Keljmendi izjavio da je u vrijeme kada su optuženi uhapšeni, neko pričao da je “kum izdao kuma”.

Keljmendi je rekao da nije znao da su Marinković i Macan kumovi, kao i da je saznanje da je OBA ušla u istragu oko ovog slučaja dobio od Muhameda Pekića, šofera Mehmedagića.

Nakon Keljmendija, iskaz je dao i Srećko Mandić, koji je ispričao da poznaje Savu Marinkovića i Marka Trifkovića – Žižana, a Macana slabo.

Mandić je naveo da Dadu Džafića zna odranije jer su “trgovali nešto s autima”, te da ga je, kada su se vidjeli na Palama, pitao da li ima neke informacije u vezi s ubistvom policajaca i da li može šta da pomognem oko toga.

“Rekao sam da nemam saznanja i ako budem šta saznao, da ću javiti. I to je bio taj razgovor”, naveo je Mandić.

Iskaz je dala Božana Savić, koja je navela da je nevjenčana supruga Save Marinkovića, koju je Sudsko vijeće često upozoravalo da ne daje suvišne komentare.

Na početku svjedočenja Savićeva je rekla da je Marinković vjenčani kum Macanu, a da je za Za ubistvo sarajevskih policajaca znala samo iz novina.

Ona je potvrdila je da je Marinković nakon ubistva sve vrijeme bio na Palama.

Optuženima se sudi za ubistvo policijskih službenika Adisa Šehovića i Davora Vujinovića u noći 26. oktobra, 2018. godine, a na teret im se stavlja i krivično djelo teška krađa.

Suđenje će biti nastavljeno u utorak, 13. juna, za kada je planirano saslušanje još nekoliko svjedoka optužbe.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje