Petak, 1. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

U Tuzli uhapšen vođa prve zločinačke organizacije u BiH: Zaplijenjeno 2,6 kg droge

Preuzmite sliku

U subotu 04. februara u Tuzli, u naselju Mihatovići, policijski službenici Uprave policije MUP TK-a, Sektor kriminalističke policije, Odsjeka za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga su, postupajući po usmenoj Naredbi Općinskog suda u Tuzli, izvršili pretresanje lica F.O., rođen 1967.godine, kao i kuće, zemljišta i ostalih pomoćnih objekata, te putničkog motornog vozila koje isti koristi.

 • Tom prilikom su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela iz člana 238. stav 1. Krivičnog zakona Federacije BiH Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, i to: dva veća pakovanja od pvc. folije sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, šest vakum pakovanja od pvc. folije sa sadržajem bijele materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drugu (u ukupnoj količini od 2581 grama), kao i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u kasnijem postupku.

  Zbog sumnji u počinjenje krivičnog djela iz člana 238. stav 1. KZ FBiH, po nalogu postupajućeg tužitelja, licu F.O. je oduzeta sloboda i isti će nakon kriminalističke obrade, uz Izvještaj, biti predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

  Ferid Okić bio je vođa prve zločinačke organizacije presuđene u Bosni i Hercegovini.

  On je 2007. godine pravosnažno osuđen pred Sudom BiH na 26 godina robije.

  Najveću dotad izrečenu kaznu za organizovani kriminal na Sudu BiH Okiću, bivšem policajcu, izreklo je Apelaciono vijeće kojim je predsjedavao sudija Mitja Kozamernik. Prvostepeno je bio osuđen na 22 godine.

  Istom presudom na godinu zatvora tada je osuđen i Vasija Fevzi, zbog pomaganja Okiću i njegovim saučesnicima.

  Ferid Okić proglašen je krivim zbog organizacije i rukovođenja zločinačkom organizacijom koja se bavila međunarodnim švercom više desetaka kilograma heroina i velikim količinama ecstasyja, koji je u više navrata švercovan u BiH, odakle je odvožen u Istanbul.

  Na povratku iz Istanbula u skrivenim spremnicima u rezervoarima automobila kao i u balama tekstila uvožen je heroin i švercovan srebrni nakit.

  Okić i njegova zločinačka grupa optužena je i za nekoliko otmica prilikom kojih su od familija otetih tražene otkupnine i oduzimana imovina otetih.

  Okić je osuđen i za razbojništva i oružane pljačke Union banke i “BH pošte” prilikom kojih je ukradeno oko 630.000 KM.

  Zločinačkoj grupi na teret je stavljeno i ubistvo Faika Kalendera u Sarajevu.

  Tužilaštvo BiH 22. novembra 2004. godine podiglo je optužnicu protiv Okića, Isljama Kalendera, Seada Akeljića, Harisa Mehanovića, Aldina Musića, Esada Kolčaka i Vasije Fevzija.

  Ranije su krivicu priznali Mehanović, Musić i Akeljić. Isljam Kalender je osuđen na osam godina zatvora, a Esad Kolčak na dvije godine i sedam mjeseci, piše Istraga.ba.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,