Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U akciji SIPA-e uhapšeno 10 osoba: Oduzeto im u Sarajevu 20 stanova, 16 garažnih mjesta…

Preuzmite sliku

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su u sklopu operativne akcije “Bulevar”, na području Srednjobosanskog kantona realizovali pretrese stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na 11 lokacija dok je pretres na dvanaestoj lokaciji još uvijek u toku.

Do ovog momenta slobode je lišeno deset osoba koje se dovode u vezu s izvršenjem navedenih krivičnih djela.

Pretresi se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Pranje novca” u vezi s krivičnim djelom “Udruživanje radi činjenja krivičnih djela” i “Osnovi odgovornosti pravnog lica” koja su propisana Krivičnim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine.

U operativnoj akciji “Bulevar“ preduzimaju se i aktivnosti u skladu sa Zakonom o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti Bosne i Hercegovine, kojom prilikom će se putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika izvršiti provjere stanja po računima predmetnih lica, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

Do sada je blokirano oko 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura.

Takođe, prilikom pretresa otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Policijski službenici SIPA-e su tokom rada po predmetu odnosno dokumentovanju počinjenih krivičnih djela identifikovali nekretnine koje su osumnjičena lica stekla izvršenjem krivičnih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u vezi kojih je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost.

Pretresi se realizuju u saradnja s Poreskom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i Ministarstvima unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona, objavila je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA. (Foto: N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,