Petak, 24. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

U akciji “Global” uhapšeno osam dilera kokainom

Preuzmite sliku

U međunarodnoj akciji “Global”, usmjerenoj na presjecanje lanca krijumčara kokainom, u Bosni i Hercegovini je uhapšeno osam osoba.

Prema nezvaničnim informacijama, u Banjoj Luci su uhapšeni Dragiša Brnić, Neven Stanić, Duško Spasojević, Krstan Ninković i Zdravko Dikić.

Nezvanično, u Sarajevu su uhapšeni Edin Dugalić, Milan Kostić i Mirsad Čukurija.

Tokom dana u Banjoj Luci je izvršen pretres, između ostralih, ugostiteljskog objekta “Lava”, prostorije “Balkan Texasa” i kladionica “Peterac”.

Iz MUPRS-a je ranije potvrđeno da je u okviru akcije kodnog naziva “Global” danas u Bosni i Hercegovini lišeno slobode osam osoba, te izvršeni pretresi više stambenih objekata, preduzeća i ugostiteljskih objekata u vlasništvu osumnjičenih (13 u Banjoj Luci, a četiri u Sarajevu), a pronađeno je i oduzeto sedam vozila, dva pištolja i veća količina novca.

Također, kroz dosadašnju istragu u operativnoj akciji “Global” izvršena je zapljena oko 610 grama opojne droge kokain u Mađarskoj i oko 3,5 kg opojne droge marihuana u Sloveniji, više zapljena kokaina i marihuane od uličnih dilera na području BiH, te 15.000 eura u Hrvatskoj.

Policija RS-a uz pomoć MUP-a Kantona Sarajevo i u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Slovenije provodi ovu operativnu akciju, a pod nadzorom i koordinacijom Tužilaštva BiH, zbog krivičnog djela “ogranizovani kriminal”, a u vezi sa krivičnim djelom “neovlašteni promet opojnih droga”.

Provođenjem navedene operativne akcije došlo se do saznanja da organizovana grupa osoba s područja Slovenije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine organizuje neovlašteni međunarodni promet opojne droge kokain s područja Kraljevine Holandije i Danske prema zemljama centralne i istočne Evrope, dok istovremeno koristeći se istim krijumčarskim kanalima navedena organizovana kriminalna grupa vrši neovlašteni međunarodni promet marihuane sa područja Crne Gore, preko Bosne i Hercegovine i Slovenije prema zemljama zapadne Evrope.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,