Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo HNK podiglo optužnicu: Pokušao se zaposliti u MUP s falsifikovanom diplomom

Preuzmite sliku

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona je 11. aprila podiglo optužnicu protiv H.B. (1979.), iz Mostara, zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo – krivotvorenje isprave, a optužnica je u cjelosti potvrđena od strane suca za prethodno saslušanje Općinskog suda u Mostaru.

Kako je saopćeno iz Kantonalnog tužilaštva, optužnicom se H.B. tereti da je 14. aprila 2021. godine u Mostaru, prilikom prijave na Javni konkurs od 3. aprila 2021. godine za prijem namještenika na radno mjesto – viši referent VKV automehaničar u Odjelu prometne tehnike naoružanja i tehničke zaštite MUP-a HNK-a Mostar, predao ovjerenu presliku diplome o završenoj srednjoj stručnoj školi, izdanu od strane JU Mješovita srednja saobraćajna škola u Sarajevu, na koje radno mjesto je i izabran.

Nakon toga je, u fazi provjere validnosti priložene diplome, utvrđeno da imenovani ne prolazi kroz evidencije navedene škole odnosno da ta škola nije izdala navedenu diplomu, što mu je bilo poznato, te je tako, na taj način, lažnu javnu ispravu upotrijebio kao pravu, čime je počinio krivično djelo-krivotvorenje isprave, saopćilo je Kantonalno tužilaštvo Mostar.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,