Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH: Prijedlog pritvora za osumnjičenog pripadnika organizovane kriminalne grupe

Preuzmite sliku

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenog Adija Nukića, rođenog 1990. godine u Sarajevu, državljanina BiH.

“Mjera pritvora predložena je zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenog, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto”, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Kako je navedeno, osumnjičeni se, između ostalog, tereti da je kao pripadnik organizovane kriminalne grupe, koja je komunicirala putem zaštićenih aplikacija, kao korisnik dva Sky naloga, tokom 2020. i 2021. godine učestvovao u dogovaranju, preuzimanju, prenosu, skrivanju i daljoj distribuciji, velikih količina opojnih droga speed, marihuana, kokain i heroin, nekada u količinama od više kilograma, radi prodaje na ilegalnom narko-tržištu u Bosni i Hercegovini, kao i krijumčarenja i prodaje opojne droge u inostranstvu.

Mjera pritvora potrebna je jer Tužilaštvo BiH u predmetu Elvis Keljmendi i dr, zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama iz zemalja regiona i Evropske unije provodi opsežnu istragu sa ciljem identificiranja svih pripadnika organizovane kriminalne grupe i dokumentiranja brojnih kaznenih djela koja im se stavljaju na teret.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora, upućen je Sudu BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje