Utorak, 28. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sumnja u pranje novca: U Sarajevu uhapšen Dženis Kadrić, tjelohranitelj Edina Gačanina Tita

Preuzmite sliku

 Bivši pripadnik FUP-a Dženis Kadrić, tjelohranitelj šefa narko kartela Edina Gačanina Tita, uhapšen je jutros u Sarajevu, saznaje portal Avaza.

Uhapsili su ga pripadnici MUP-a KS u njegovoj kući.

Kadrić je uhapšen zbog sumnje u pranje novca i druge kriminalne aktivnosti.  On je nedavno došao iz Dubaija.

Kadrić je u decembru prošle godine i u avgustu 2022. godine bio hapšen, ali je ubrzo pušten na slobodu.

Narkobos Edin Gačanin Tito, kojeg je Kadrić čuvao, podsjećamo, sklopio je sporazum s Tužilaštvom u Nizozemskoj.

Presuda se odnosi na uvoz dviju pošiljki kokaina 2020. godine u ukupnom iznosu od više od 2.400 kilograma preko luka Roterdam i Hamburg i uvoz hemikalija za proizvodnju kristalnog meta.

Za Gačanina se piše da je rukovodio transportom kokaina u Evropu iz Perua, posebno od 2006. nadalje. DEA je 2017. o Gačaninu iznijela informacije i okarakterisala da je vođa “Tito i Dino kartela”, tzv. super kartela koji je djelovao iz Dubaija i koji je sarađivao s irskim klanom Kinahan, italijanskim Rafaele Imperialeom i Ridouanom Tagijem.

Gačanin je uhapšen u Dubaiju prošle godine, kao i desetine drugih osumnjičenih. Nizozemska je tada zatražila njegovo izručenje, navodi NRC jer je, na osnovu poruka na kodiranim aplikacijama koje je dešifrovala policija, on osumnjičen za umiješanost u uvoz dviju pošiljki kokaina i pošiljke hemikalija za proizvodnju kristalnog meta, za koji je sada osuđen.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje