Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Stravičan slučaj u Gradačcu: Vrbovali Filipinku koja im je postala ropkinja, brutalno je zlostavljali

Preuzmite sliku

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv ranije osuđivanog Ahmeta Ahmetovića (59) iz Gradačca i Filipinke Irene Grape Pantalite (38) nastanjene u istom mjestu zbog međunarodne trgovine ljudima, odnosno vrbovanja državljanke Filipina radi njenog iskorištavanja u zemlji u kojoj nema prebivalište, niti je njen državljanin.

Oni su optuženi da su kao vlasnici preduzeća u Gradačcu koje se bavi ugostiteljskom djelatnošću, obmanom, posredstvom društvenih mreža vrbovali državljanku Filipina J.A.F. koja je došla u BiH sa namjerom zaposlenja, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi su oštećenoj odmah po dolasku saopštili da im duguje više hiljada KM za organizovanje njenog dolaska u BiH, nakon čega je oštećena morala obavljati različite poslove u restoranu, u teškim uslovima, najmanje 15 časova dnevno.

Kada su saznali da žrtva namjerava da radi daljeg zaposlenja ode u Hrvatsku, dvoje optuženih joj je ograničilo kretanje i stalno kontrolisalo s ciljem sprečavanja njenog odlaska.

U optužnici se navodi da optuženi nisu isplaćivali žrtvu u skladu sa dogovorom, da su je držali u stalnom i konstantnom strahu, prijeteći joj protjerivanjem iz BiH, te joj narušili psihičko i fizičko zdravlje.

Oštećena je uspjela pobjeći u Tuzlu i prijaviti se Službi za poslove sa strancima BiH.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 10 svjedoka i prilaganjem više od 80 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,