Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj u BiH: Pio alkohol sa komšijom, pa ga nakon prepirke usmrtio

Preuzmite sliku

Kako se navodi u optužnici, koju je potvrdio Osnovni sud u Brčkom, zločin se desio 20. juna ove godine u Gornjem Zoviku, kod Brčkog 

Mirko Andrić (50) je u blizini planinarskog doma Sv. Bernard, u neuračunljivom stanju, nanio Lovri Čerkezoviću više teških povreda uslijed kojih je Čerkezović preminuo. Ovo su navodi iz optužnice koju je brčansko Tužilaštvo podiglo po okončanju istrage, piše Oslobođenje.

Kako se navodi u optužnici, koju je potvrdio Osnovni sud u Brčkom, zločin se desio 20. juna ove godine u Gornjem Zoviku, kod Brčkog.

– Nakon što su se uz konzumiranje alkoholnih pića družili u kući žrtve, u susjednom naselju Boće, njih dvojica su Lovrinim automobilom došla do Bunarića. Tokom vožnje došlo je do prepirke i skretanja na šumski put u blizini planinskog doma Sveti Bernard. Pošto su izašli iz vozila, Andrić je uzeo podesan tvrdi predmet i snažno udario Lovru u predjelu donjeg dijela leđa, zbog čega je Lovro pao na zemlju, pa dok je oštećeni ležao na leđima, uhvatio ga objema rukama za vrat oštetivši mu funkciju disanja, navodi se u optužnom aktu.

Potom ga je podigao i bacio na zemlju tako da je žrtva vrhom tjemena glave pala na šumsko tlo, pri čemu je došlo do oštećenja moždine, a zatim do smrti. Prema optužnici, Andrić je nakon toga tijelo traktorom odvezao u šumu udaljenu oko 1.300 metara, gdje je nekoliko dana kasnije, 24. juna, pronađeno.

Istog dana pripadnici brčanske policije uhapsili su Andrića koji je saslušan, a zatim i smješten iza rešetaka. Ubrzo nakon toga je, na prijedlog Tužilaštva, prebačen u Zavod za forenzičku psihijatriju Sokolac.

U međuvremenu, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH intenziviralo provođenje istrage, okončavši je 11. decembra podizanjem optužnice kojom ga tereti da je u neuračunljivom stanju počinio ubistvo.

– Prema optuženom će se nastaviti provođenje posebnog krivičnog postupka. Naime, za ovo ubistvo Andrić je optužen kao osoba sa zaostalim duševnim razvojem, hroničnim alkoholizmom s organskim promjenama i akutnom alkoholiziranošću, uslijed čega je bio u stanju neuračunljivosti, kada nije mogao shvatiti značaj svog djela i upravljati postupcima, naveli su u Tužilaštvu Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,