Srijeda, 22. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sjećate li se Renata Marjanovića? Osuđen je na 7,5 godina zatvora

Preuzmite sliku

Renato Marjanović (33) osuđen je u Okružnom sudu Prijedor na sedam i po godina zatvora zbog pokušaja ubistva 10 osoba u kafiću “4 WD” u tom gradu.

Sve se dešavalo 6. marta prošle godine kada je Marjanović iz automobila “opel corsa” izrešetao kafić u ulici Slavka Rodića, ispalivši 29 metaka iz automatske puške. Od toga je osam projektila pogodilo unutrašnjost objekta, a neki su letjeli u visini glava gostiju, ali niko nije pogođen.

Prema optužnici sve se odigralo u večernjim časovima, a motiv oružanog napada na kafić bila je Marjanovićeva svađa sa Draženkom Bilbijom, Draganom Rodićem i Gordanom Mrđa, koja se odigrala u i ispred kafe bara ”4WD”.

Nakon svađe Marjanović se dovezao do kafića i sa sjedišta otvorio vatru u namjeri da, kako se navodi u optužnici, ubije Bilbiju, Rodića i Mrđu, kao i Slobodana Šarengaću, Radislava Matijaša, Merimu Kaurin, Jelenu Mirčić, Dragana Dragojevića, Đorđa Starčevića i Nikolinu Balaban, koji su se nalazili u kafiću, piše Prijedor danas.

“Znajući da se navedena lica nalaze u objektu Marjanović je iz automatske puške M-70 ispalio 29 hitaca u vrata i izlog ugostiteljskog objekta. Osam metaka završilo je u unutrašnjosti objekta pa je optuženi pobjegao”, navodi se u optužnici.

Marjanović je poslije zločina pobjegao u Banja Luku, gdje je dva dana kasnije uhapšen na osnovu potjernice.

Marjanović je poznat policiji i po drugim krivičnim djelima. Široj javnosti poznat je kada je napao povratnika Azrina Hodžića zbog grba Bosne i Hercegovine na prikolici. Tada je uhapšen zbog izazivanja i podsticanja na nasilje i mržnju, kao i zbog nanošenja tjelesnih povreda.

Tada je Hodžića natjerao da kaže kako poštuje RS i Milorada Dodika.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje