Subota, 18. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Proširena istraga protiv Hadžibajrića: Sky aplikacija donijela nove informacije

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas je zatražilo produženje pritvora načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću jer su proširili istragu protiv njega.

Naime, Tužilaštvo traži još dva mjeseca pritvora, dok odbrana traži kućni pritvor.

Ovo je za N1 je kazao i advokat Ibrahima Hadžibajrića, Asim Crnalić.

Naime, na današnjem ročištu, tužilac Darko Soldat tražio je da se Ibrahimu Hadžibajriću i Almi Destanović, sekretarki Općine Stari Grad produži pritvor zbog proširenja istrage.

Za portal N1 Crnalić  je pojasnio zbog čega se proširuje istraga.

“Još uvijek mogu imati jedan posto nade da bi Sud mogao ukinuti pritvor. Oni su proširili istragu vezano za dvije okolnosti. Prvo je izborni proces, a drugo je neprijavljivanje sredstava na računima. Ta sredstava su sva na račinima na bankama i dostupna su Tužilaštvu”, kazao je Crnalić.

 • Između ostalog, na današnjem ročištu je rečeno da su prepiske iz Sky aplikacije donijele nove informacije u vezi ovog slučaja. Međutim, njegov advokat Crnalić se usprotivio tome da Sky aplikacija bude dokaz.

  “Dugo vremena će se to uzimati kao dokaz. To je stajalište Tužilaštva. I o tome će za godinu ili dvije Sud odgovarajući stav. Za sada Tužilaštvo uzima to kao zakonit izvor, a odbrana smatra da dokazi pribavljeni Sky aplikacijom nezakonit”, kazao je Crnalić.

  Sličnog stava je i advokatica Marsela Bajramović koja brani sekretarku Općine Stari Grad Almu Destanović. U izjavi za medije nakon ročišta je  kazala kako dokazi sa SKY aplikacije ne mogu biti validni na sudu.

  “Naše stajalište je da su takvi nezakoniti. Moje izlaganje je bilo temeljeno na posebnim nalozima. Nijedan dokaz ili nova činjenica nije pokazana sudu da nema smetnje da se brane sa slobode. Tražili smo kućni pritvor sa elektronskim nadzorom. Time bi se jednako postigla svrha kao što je pritvor. Naše razočarenje da Tužilaštvo nije objektivno razmotrilo analizu, nego striktno stoje pri tome da se odredi pritvor. Moram napomenuti da je prema njoj upotrebljena prekomjerna sila bez ikakvog osnova. Lisice nismo problematizirali, ali jesmo činjenicu na koji je način uvedena u prostorije. Uredu stavljanje lisica u mjeri u kojoj je potrebno, ali taj način uvođenja je direktno kršenje Člana 3. Konvencije, a to je zabrana torture i nehumanog postupanja. To su vidjeli svi, pa i njeno dvogodišnje dijete”, kazala je Bajramović.

  Bitno je napomenuti da će konačna odluka o produženju pritvora biti uskoro poznata, a pored Hadžibajrića odluka će biti donesena i u slučaju sekretarke Općine Alme Destanović.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje