Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prijedorčanin iz nehata usmrtio radnika strujom, ovo su detalji optužnice

Preuzmite sliku

Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnicu protiv muškarca čiji su inicijali Š.B. koji je iz nehata strujom usmrtio muškarca P.B, objavilo je danas ovo tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je Š.B. navodi 10. avgusta 2019. godine u Krupi na Uni samovoljno priključio privremeni ugostiteljski objekat na elektroenergetsku mrežu, gdje je jedan kabl imao kvar i na sebi dotrajalu izolir traku, te direktno provodnikom dodirivao metalnu konstrukciju šatora, koja je na taj način bila pod naponom.

Prilikom rada na rasklapanju šatora P.B. se uhvatio rukama za metalnu konstrukciju šatora koja je bila pod naponom i od udara električne energije stalo mu je srce i nastupila smrt.

Članom 394 stav 7 Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je kazna zatvora od jedne do 10 godina za onoga ko iz nehata električnom energijom izazove opasnost za život ljudi usljed čega je nastupi smrt drugog lica, a članom 225. stav 1. kazna zatvora od šest mjeseci i tri godine za krivično djelo krađa električne energije ili prirodnog gasa. (Foto: Ilustracija | Agencije)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,