Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Policajac u BiH optužen da je pendrekom slomio nogu vozaču

Preuzmite sliku

Policajac Slaviša Sokanović (35) optužen je da je, dok je bio na dužnosti u Han Pijesku, nanio tešku povredu vozaču J.H., kojeg je nakon izlaska iz vozila udario službenom palicom, te mu je usljed udaraca pendrekom slomio nogu.

Protiv njega je Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu, nakon sprovedene istrage, podiglo optužnicu zbog krivičnog djela povreda ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja iz člana 329. Krivičnog zakona Republike Srpske.

Optužnicom se Sokanoviću stavlja na teret da je upotrebom sile počinio krivično djelo kao službeno lice u vršenju službe, zloupotrebom svog položaja, prenose Nezavisne.

Kako se navodi u optužnici, sve se desilo 15. juna 2021. godine oko 21 čas dok je optuženi policijski službenik bio na dužnosti.

Toga dana Sokanović je  bio u patroli policijske stanice Han Pijesak, prema rasporedu službe zajedno sa policijskim službenicima PS Han Pijesak V.Nj. i V.M.

Službenim vozilom ford fokus pratio je oštećenog J.H. iz mjesta Plane, opština Han Pijesak.

Vozač kojeg je pratio upravljao je automobilom golf 3 plave boje, bez registarskih tablica.

Dalje se navodi da je oštećenog zaustavio na putu prema Žepi, a u dijelu Han Pijeska.

Kako je navedeno u optužnici, tom prilikom optuženi policajac je vozača J.H., nakon njegovog izlaska iz vozila, udario službenom palicom u lijevu natkoljenicu.

Takođe ga je palicom udario i u desnu potkoljenicu i slomio mu kost.

“Dakle, optuženi je kao službeno lice u vršenju službe, zloupotrebom svog položaja ili ovlaštenja, drugog tjelesno povrijedio, na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo”, navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu.

Osnovni sud u Vlasenici je u cjelosti potvrdio optužnicu  protiv Sokanovića.

Inače, za krivično djelo povrede ljudskog dostojanstva zloupotrebom službenog položaja ili ovlašćenja zakonom je zaprijećena novčana ili kazna do tri godine zatvora. (Foto: Ilustracija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,