Srijeda, 21. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pijana za volanom udarila maloljetnicu, pa pobjegla

Preuzmite sliku

Okružno javno tužilaštvo Prijedor podiglo je optužnice protiv muškarca koji je izazvao saobraćajnu nezgodu u kojoj je poginula njegova supruga, kao i protiv žene koja je u teškom pijanstvu udarila pješaka maloljetnicu i pobjegla sa mjesta saobraćajne nezgode, objavilo je ovo tužilaštvo.

U optužnici se navodi da je Z.G. 5. januara 2020. godine na magistralnom putu Prijedor-Sanski Most upravljajući “golfom tri” neprilagođenom brzinom, prešao u lijevu traku, sudario se sa “audijem A4” kojim je upravljao R.H, usljed čega je suvozač u “golfu” M.G. zadobila teške tjelesne povrede od kojih je istog dana preminula.

U drugoj optužnici navedeno je da je M.T. 13. septembra 2020. godine na nekategorisanom putu u Gaćanima kod Prijedora upravljajući “dačijom logan” u teškom pijanstvu udarila pješaka, maloljetnu A.T, nanijevši joj teške povrede, te pobjegla i oštećenu ostavila bez pomoći. M.T. se na mjesto nesreće vratila nakon sat i 20 minuta.

Članom 402 stavovima 2 i 5 Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina i oduzimanje vozačke dozvole za učesnika u saobraćaju koji iz nehata ugrozi javni saobraćaj da dovede u opasnost živote ljudi, usljed čega nastupi smrt jednog ili više lica. Ista kazna predviđena je i za učesnika koji ugrozi javni saobraćaj da dovede u opasnost život ljudi, usljed čega kod drugog nastupi teška tjelesna povreda, a prilikom izvršenja djela je pod dejstvom više od 1,50 promila alkohola u krvi.

Članom 406 stav 1 istog zakona propisana je novčana ili kazna zatvora do jedne godine za vozača motornog vozila koji ostavi bez pomoći lice koje je tim prevoznim sredstvom povrijeđeno.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje